急症室醫生,你問我答

1001 回覆
252 Like 30 Dislike
同意
好癲
最後點?
其實醫生錢係咪其一 仲有個薪金都算係用血汗換返嚟
最重要係咪要有服務大眾 同救人嘅使命感 否則好難捱落去?
如果單純講搵錢 做ibank多好多 尤其起初畢業嗰幾年 ibank可以加得好快 仲有大大舊bonus
唔關咩醫德事
而係如果得兩萬尾,點解唔去讀BBA搵MT
要願意比你搵笨先等於有醫德?
RIP
醫生唔係服務業係咩業?工業?農業?
我都試過腳痛到排7個鐘急症都等
照完xray話無事
幫我打左只痛針就想趕我走
之後我話使唔使睇骨科
佢最後封referral letter寫係patient request
個醫生好串但我唔記得佢講左d咩
點睇靠自己免疫系統但感冒20日都未好翻
可能因為A&E 醫生護士有更多相處同合作機會,其他醫生有幾何長期係ward丫
交症有咩documentation
冇記錯呢位仁兄好似意大利讀醫
加油唔好中肺炎
嗰邊太多white trash
仲要意大利佬十個有九個藍 辛苦晒
支持你pass到之後返嚟幫手!
最緊要有同伴支持,大家互相抽下書,一齊溫完書去食個飯休息下
最後個個都會pass,加油呀
唔係
但我有睇佢啲書揀急症其實都有部分原因係因為Dr Ray啲書
唔怪得
一)可能唔係普通傷風感冒,係其他問題
二)免疫系統比一般人弱啲,需要耐啲時間康復
好多醫科生中學嘢唔洗咩skill都5**
自然就係頭幾名
可能問trans/retake嗰啲 佢哋捱過反而多啲心得
我平時都信話感冒靠自己可以好翻
點知果次咳到pk 一個鐘60次咁
成20日都未好返
最後死死氣走去睇醫生
兩三日就好翻
又無話邊個辛苦啲,ward都有做ward嘅難處
有興趣隨時rotate過黎參觀下
MB得救了
RIP
佢哋會學簡單廣東話會話架...
除非做麻醉放射icu少啲對話
係呀的確係好事黎
急症室d醫生多數真係廢+無心機做,有d錢一定睇同去私家醫院醫
可能樓主真係有心做果d人,但功利d諗讀個專科去私家醫院做好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞