急症室醫生,你問我答

1001 回覆
252 Like 30 Dislike
想知兩年後嘅你重係咪認為有白警嘅存在
醫院啲人真係好閪
有次我陪屋企人去那打素等上房做手術,唔使去分流站,但等嗰陣見到分流站個男人好閪
嗰陣晨咁早六點鐘,人流又唔係多
有對公公婆婆入嚟,兩個都勁老,個男人問佢哋咩事,個公公話婆婆喺屋企暈低,個男人問幾時,個公公話啱啱
點知個男人拍晒枱勁撚大聲屌柒個公公話問你幾時啊,啱咩嘢啱啊
個公公即刻嚇親,震晒咁話一個鐘頭前
之後問問題都勁晦氣又急,公公轉數慢答慢咗兩秒就勁大聲重覆條問題又串個公公係咪聽唔到啊
個公公有時唔肯定答好似有,佢又屌柒個公公咩叫好似,有就有無就無
全程只係分幾鐘,問幾條問題,都好似好唔耐煩咁
我望落對公公婆婆應該都成八九十歲,無病都畀佢嚇出病
老人家又無得罪你,答得唔好咪好聲好氣問多次囉

就算醫護唔係服務性行業唔等如可以咁無禮貌,你工作壓力大就拎病人出氣
禮貌係做人基本素養,唔係一句非服務性行業就可以咁閪
想問而家公立醫院危唔危險
個鼻上前個排踢波比人省完 跟住就成日鼻塞 開頭以為係啲瘀血塞住左 點知今朝睇番有少少歪歪地
有冇得排急症睇下有冇事
有冇黑警暗鍋可以爆出嚟?
我唔係當時睇你女朋友嘅醫生,好難做判斷
呢層唔講喇
行頭好細
多謝Ching意見
但係考EMT嗰陣聽個阿sir講急症室d醫生會睇唔起救護 會寧願佢地乜柒都唔好搞 直接送入A&E算喎 點睇?
連登d人成日long到d醫生地位好高上左神枱咁
嘥氣
男醫生除左件袍咪又係普通男人一個
唔明仲咩要神化佢
我就最鐘意成日叫個醫生做低b仔
係咪入咗新工會啦清
如果每個病人睇半個鐘,你可能要等1-2日先有得見醫生
咁真係冇床位安排比你都冇辦法架喎
唔通你寧願一直要你等唔比你入院咩
同埋床位係病房安排落去嘈返急症室既人 佢哋都好無辜
可以呀
pass左license exam就得
點解幾次去睇,d 醫生都咁hea
明明我真心嚴重
如果唔係都唔洗等你五個鐘
係唔係Trauma centre
有部分人係鳩打
cat 4/5 最長7-8個鐘走唔甩,尤其大醫院
多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞