急症室醫生,你問我答

1001 回覆
252 Like 30 Dislike
咁計較呀,唔係好高地無私貢獻咩
兩科各有好處,做嘢嘅性質都唔同
睇你想追求啲咩
應該咁講,兩萬蚊請個醫生有你都未必敢睇
到時仲慘 可能下下去外國睇醫生

好似鄰近地區成日要黎睇醫生咁
我間醫院cat 1-3都達標㗎啵
cat 3 緊急都等三個鐘?真唔真呀?
有無考慮移民?
hi. 胃好唔舒服 成日好漲 成日好多氣「Erh」出嚟
食過兩款成藥都無用 巳經Keep住兩三個禮拜 呢啲case係咪都可以睇急症? 你係咪淨係開胃餅
新加波免試都係呢幾年先開始做,成效唔知
但如果單程證你唔封,人口規劃做得唔好,你引入多多醫生都無用supply demand問題
全部都每年跳一個Point
但3寶嘅薪級表同全港公務員一樣 起薪咁多年來都係同一個Point位,冇升過,同以前冇Degree嘅HD時代都係同一個Point位起薪
明明3寶同medic嘅收生分數都比以前高左,Graduate水準高左
重點係人工唔應該低過黑警
急症最多咪幫你按下個胃睇
再多啲好人嘅照張xray
跟住就refer番專科架啦
差唔多喇
得ICU CCU有
General ward 間唔中先有一段打嘅progress note
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞