急症室醫生,你問我答

1001 回覆
252 Like 30 Dislike
你知唔知香港依家缺幾多nurse?
我年資唔長
但見過一個50尾嘅男人,無長期病,老婆朝早先同佢行完山黎,翻到屋企覺得有啲唔舒服,屙嘔左一次,然後就開始唔應人,黎到急症室Cat 1,初頭仲有初步反應,後來就發現心跳停頓埋,做過搶救但失敗
比著我係屋企人都好難接受
直接上ward小事了
見識過chest drain都唔插送去第間醫院未
點解你地個鳩個都用醫院部電腦炒股
笑咗
服務態度?醫生依家係服務業咩?閪面又有咩問題 冇開錯藥睇錯症咪得 一日對咁多個病人 要服務態度嘅去睇私家咪得囉
NLTH反而勁喎,要咁遠水路去PMH, miss少少野都死得
某幾間AED好鍾意寫pt refuse CD insertion
邊間做:]
Lm
我去咗5個月物理同職業治療
根本就仲未搞掂
已經係咁叫我開工
可唔可以唔好咩症都送上WARD
做PEDI 果時做到好攰:[
幾時有人出黎指證黑狗濫用暴力同性罪行
可以咁講,但要揀埋醫院就要睇CV
不作為同cut budget又係政府, 你又指望佢會有大搞作
唔係話反對吸納多d人黎做, 不過唔解決個政府就想解決醫療問題就真係天荒夜譚, 仲咁大支野話英聯邦, 問過中聯辦未?

一時又叫人唔好disclose咁多行內野驚加速引入強國醫護, 而家又高叫開放海外醫生, 所謂一百幾十間topU, 填返多幾間大陸醫學院, 咪又係外地變內地

btw 打返繁體字啦 Xiang Gang 人, 大大隻铲字
無撚有錯 你講咩我米醫咩
你唔講唔通我成身逐樣問你
點解你哋好多都唔做心睇症
睇兩下就轉介走 想問多兩句都唔願答
知你哋好忙 但希望畀多少少專業意見
所以我睇完公立之後就去左私家物理治療 物理治療我覺得係以年計,仲有睇你傷咩位,如果唔得就開刀啦 無法子
唔一定,始終係唔係positive, 都係做過先知,positive 點都會擔心多d掛。在我觀察,急症除非斷骨,就死,中風,本身老弱殘先會俾多d注意力。斷pcl 又唔會死,就算要做手術都要排一年,照mri 又要兩三年。misdiagnosed 點都會再返黎
煩唔煩當然唔係睇佢會唔會講無聊野,可能係個人本身好anxious demanding
急症室唔係睇家庭醫生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞