急症室醫生,你問我答

1001 回覆
252 Like 30 Dislike
好多
不過唔係咁易入 好多CV好靚
難pass
1. 用開windows定mac?
2. 用iphone定android 機?
3. 耳機用乜款同牌子?
4. 平時做開咩運動?
5. 中意食咩國菜?
6. 中學係咪讀名校?
7. 中意聽乜歌?pop?jazz?classical?
8. 有冇食聰明藥讀書?
9. 中唔中意打機。打嘅話, 打開咩類型嘅game?
10. 醫生成日要洗手, 有乜清潔護膚貼士?
有冇靈異事/鬼故分享下
其實可以加多啲醫科學位, 改善發牌制度要求一啲私人執業醫生喺公共醫院返D鐘數當係續牌要求

利伸, 上次喺大西北醫院等咗七個鐘仲有一半未到,最後去左私家, 都唔知班友做乜嘢有三四個畀人斬56個扑親個頭仲喺度等緊, 仲整多幾個工業意外 同精神病人

好彩最後好返

露底啦
我成日睇急症醫生都斷錯症,上次塞膽管發燒去睇,話個胃個位有少少脹,禁落去會有輕微痛,唔禁唔痛。個醫生連pe都無,x光都唔照下,抽左d血話正常,係alp高少少,然後開左d augmentin同panadol就踢我走,搞到我輾轉幾日發燒40-41度先call白車入院照ct先知塞膽管,入院發燒要撩鼻個隔離期間仲燒到seizure,果時我以為自己真係死梗。其實你地有無機制比feedback翻急症醫生,話比醫生聽佢地斷錯症,然後下次警惕d。
係閪 屎眼拎過啲咩出黎
唔係魚蛋論,不過你地翻夠一星期43個鐘就放得工,仲有放飯,d症無話多唔多都係慢慢睇照排,仲有得SHS賺錢
做ward翻緊一星期80個鐘無SHS 多症自己食...
我明呀,我會揀擔架主要係因為真係有暈職員話好多人啱啱跌落嚟覺得自己行到,但行多幾步就冧低,所以行到都要話行唔到 因為我哋都唔知急症室點運作,唔想分完次緊急嚴重咗都無人理
not everyone found gags the same way
Time is brain...
朝早去 成個過程都幾快
認真唔會
例如如果病人低血糖昏迷狀態,係救護車已經打埋鹽水豆比埋糖水,對病人係好事黎
護士triage未必會睇,但醫生會
辛苦曬救護同事
咁Cat 1先黎睇啦
根本急症室唔係俾等得嘅人用 等到幾個鐘咁耐,不如自己去排街症啦
大肚婆作小產,唔好話床,點解連輪椅都唔俾張佢,由佢自生自滅乾等涯咗八個鐘才見到急症醫生?
(結果翌日返家就自然流產咗)

請問病人先後次序及派床準則?
之前睇浪漫醫生金師博感覺急症專科好似咩都要識啲
現實係咪都差唔多,要有一眼就睇穿patient 病嘅類型問題嘅能力
你問我唔答
咪係, 我一個普通人, 都知到係有問題, 一個醫生竟然話無事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞