急症室醫生,你問我答

1001 回覆
252 Like 30 Dislike
有唸過
不過考完專科再唸
分配時間都同一般大學生一樣,讀書/上莊/溝女/住hall玩活動
但返兼職除非好等錢洗,如果唔係都唔建議,之後大把時間搵錢
急症科係一門專科,有老鬼都有新人,邊個醫生見你係純運氣
97前係港英政府,而家係港共,點同
聽返嚟1st hon, research, attachment全部都要
我唔係postgrad所以只能夠答皮毛

btw 而家咁嘅時勢,其實入暨南都得啦
我盡答架喇
DSE 咩成績入醫科?
你都On9
仲話自己做急症
大撚把綜援狗公務員狗
乜撚都唔使錢
玩嘢玩到出完院轉個頭又登記過
就係同你講點解我37度「發燒」咗幾日仲唔退
點解你唔俾我入院打抗生素
點解你俾我走
你唔收我入院我就不停登記直到有醫生肯收為止
我睇咁多次 次次都係後生 30內
上面咪有個"美利堅合眾國" 外國讀醫成日出嚟吠 唔講以為係玄學大師分身
加價就解決到問題咩認真問
果次Psvt 發作諗住入A&E 照下究竟係咩事,分流站測到我bp 過200 直接叫我上床推我入R 房 醫生姑娘成班好緊張,我話我ok 呀冇咩大問題,跟住教左我valsalva manenver 就變返正常,再唔得係咪就要打Atp,聽人講打過下好似會心臟停頓左咁,係咪真
巴都可以有男朋友.
醫生好多都係基
咁哩個都唔係醫生控制到
你咁講就算180蚊都大把人走數
哩個都係其中一個咁多人黎睇醫生既原因
大把人去急症室睇皮膚痕左一年同永續sl
我地都想佢地唔好黎 可以點
搶救失敗有冇覺得內疚?
點為止 Hea 病人? 係咪啲怪獸老母覺得小朋友發小小燒就大驚小怪走來睇急症?
明明仲係出面又跑又叫嘈住晒
我表哥俾鬼纏咗幾年 一開頭睇醫生 飲符水都試過 後尾搞唔掂去馬拉搵法追搞掂 我就冇依啲經歷所以病都係睇醫生 解答到你嗎
醫生做急症or內科好啲?
*HR
所以咪駁緊佢加價係冇撚用的
不要怪醫護態度差
對你差多數係因為你本身對醫護差/ 老奉
或者唔急扮急扮哂rush
真係accident and emergency嘅
100%嘅醫護人員會treat you with patience and courtesy
仲會擺你上第一位
例如樓上有巴打SVT即入R房
唔同意隨意腐皮
下次你話自己failed maneuver
試下打adenosine咪知個sinus pause令你大唔大感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞