急症室醫生,你問我答

1001 回覆
252 Like 30 Dislike
佢讀咩科
撞咩野
Allied health 年年都跟HA payscale 升一個point 喎, until 你max 唔識唔好亂講
撞鬼
IEEM done?
香港有好幾行都比CCTVB或者主流教育表現得好似好高尚
比如話LAW友MEDIC機師呢啲咁 一開你問我答大家都會好多好有創意嘅問題
但係真係記住佢哋都係人 唔會同你差得幾多
之前爆肺去急症室即入院
最多可以一日賣多4個鐘,加到12個鐘
應該係指冇將三寶當成pro grade呢件事
而唔係指有冇跳point
point就全世界都有得跳嘅
咁多
Well said 其實我都想知多啲急症室嘅野,交番個場俾樓主分享下
咩時候分別會比lactlose,senna,agiolax,agiocur?
幾時要比ns/d5/ 1/2:1/2 / hartmann?
話說細個入醫院 好似係大除夕黎 佢話冇晒位 然後安排左老人科既走廊我訓 屋企人落去嘈佢 佢話你而家冇主診醫生係咁架啦(個醫生岩岩跳左槽去第2個醫院) 屌佢老母
A&E 同Ward好唔同
我地醫生姑娘會一齊食早餐

有次我rotate左去另一間院嘅specialty
見到同一個Ward啲姑娘在Canteen
我走埋去搭檯佢哋好驚訝
無野想問
希望你唔係假腸
剩係想多謝你
Same呀
屋企人照哂話冇事,打支針派支東青膏俾我地就走

我地識閪分照咗咩嘢咩,以為真係冇事啦
點知拖咗2星期屋企人都好辛苦(87歲)
睇過私家骨科又做過物理治療(穴位按摩呀
再自薦照一次磁力共振,先知到頸骨裂咗叫我地即刻入醫院
之後果次去係日頭去,都係急症,但醫生中年啲講嘢詳細好多...
夜晚啲新仔好hea...我嫲嫲差啲俾曰佢害死

講多兩句,啲急症室姑娘都好冇同理心,嫲嫲想去廁所,佢就話果到果到,咪果到囉!佢哋果刻23個人吹緊水
因為我未用過輪椅,冇鎖好..嫲嫲就起咗身搞到又跌多次啲姑娘反而blame返我我識就唔洗問佢啦

再講多句
而家嫲嫲住緊院,我間唔中去補給物資..有一次去遇到一個好無助嘅婆婆,佢黎接老公出院但唔知老公係邊...在場有姑娘..遮遮..黑警...都6個人以上...佢地係lift 口待機中(?)...
但冇一個人樂意幫佢剩係識叫佢落去問落去問我心諗婆婆字都唔識多隻啦...?落去問落去問即係邊到?而家我地好熟你醫院咩
我真係睇唔過眼,爆咗句落去問即係邊到可以問到?...最後我陪咗婆婆去搵

到底公立係咪真係咁忙?定係人世間真係咁冷漠...?
而加你哋present就得
唔使一定要出紙
同埋未做都可以考EEEM喇
好幸福
樓主睇落唔似醫生
想問下疤痕肉牙增生係咪去睇皮膚科?
唔會同佢照FAST睇下有冇出血?
利申prehos撚 急症室內都只係知少少
點先可以去急症
唔係好嚴重可唔可以去 去咗會唔會俾人屌
去到分流站我野都未講完連分流都唔洗就比人推入房然後有2個醫生同3個護士圍住係咪好大鑊?試過一次但係未死得
有沒用風筒吹賓周
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞