急症室醫生,你問我答

1001 回覆
252 Like 30 Dislike
試過cert幾多人?
我唸要外科/骨科/整形外科嘅醫生對人工皮先會了解多啲
食屎啦弱智仔
唔係為左錢 點會仲同你捱生捱死
但係為錢唔代表唔用良心做野

起薪七皮未計稅,做八年先去到十皮
阿爸阿媽冇樓要幫手交埋稅當你平平地萬五一個月租
唔玩唔食唔住 首期都儲你幾年
考試合格率拉curve, UK就六成, 香港就三成
外國一個門診session睇幾個case, 香港就三四十個 平均五分鐘睇一個病人連埋病人行入黎 print野開file既時間
Oncall又密

如果你俾到UK俾我地既代遇 相同既物價
我地冇一個會唔肯
有得轉介精神科
但精神科醫生決定幾時見你/排期,就要睇封信寫嘅內容決定
亂推case上黎我屌你老母呀
不過你冇得怪
事實上你做咩專科你都會見到其他專科既病
你做medical, 你都會見到gynae, eye, skin....
做surg, 你都要間中cover paedi surg
而好多paedi病都會帶落去medical surgical覆診

當然好老實講 大家畢左業真係咩都唔記得
但合格過 你出左事起碼佢都可以話你合格過 冇藉口話唔識
但如果你唔駛佢考婦科 佢做medical見到有個ectopic pregnancy你miss左死左
但又發現你執業試其實唔駛考,到時就好多爭議

等於一個普通家庭科係電腦掃描miss左野,同放射科miss左野,個處罰可以差好遠,因為有d野唔expect家庭科有能力pick up到

所以黎香港考番曬唔係冇原因 一係你就索性唔駛人考試直接承認人地
打隔通常都係胃太漲/食得太飽/有氣飲品引致
試下少食多餐,如果真係打隔可以閉氣/飲冰水都有幫助
無咁差嘅
不過冇否認過 錢係一個好大既因素
如果你減到UK人工 我估UK既人都唔會黎做
你只係租樓成份糧冇左

而家講既係
如果UK人工UK物價UK既生活質素UK既workload
好多人都會肯

而家連做醫生(無父幹)都要為首期苦惱幾年
你減到得一半人工(三四皮) 如果仲要同屋企人租樓
唔食唔玩都儲得唔過兩萬一個月 首期儲一百萬都儲你六七年
邊個仲同你捱
醫生工作時數辛苦之餘 頭幾年仲要不斷讀書冇曬生活

UK人工係低唔少 但人地依兩萬真係可以有一定既quality of life

利申:香港人個個都好撚慘
如果你黎到做radi
但你medical/surgical/paedi完全唔合格
咁你既report都會好冇營養
好多野有clinical correlation
所以我地成日講radi既外圍知識本身都好強

做houseman做一定要啦
好多國家都要
Houseman一個過程了解HA運作

你黎到香港你連點出form點book野點同其他dept溝通都未知 當你個houseman都係番工冇耐 咁你地真係企左係度
應該有,不過我覺得可以等clinical years先
等有出ward經驗再attach會比較好~
睇門診佢淨係refer 我去imhp 😔

但通常幾耐會有報告?兩個星期?
No offense 你講到個個都大愛有心你睇下去教書個班會變左咩質素? 唔係話要咩成績先做到,但現實係一定要有一個方法揀d能力好d嘅人
你想有多,平醫生,搭車過深圳大把,留翻香港好質素好過喇
唔係多就好,你幫襯過車房,裝修未?全部都係衰左無仇報靠個信字...你咁多無考試就一定參差,你肯定你識分好定差?
再講十萬次係夠醫生不過唔夠錢請哂係公型,你係要整平d醫生覺得會好你望下你信唔信得過你覺得平地方嘅醫生?
pass左exam就得
不問出處
不過你都岩,英國人都可能會黎做 香港賺英國用
但香港應該會冇人做醫生 要on duty都係得兩皮幾人工 香港物價 做醫生衣食住行都有問題 點解仲要讀咁多年書 (應該冇人有錢交考試費,surgical考一次都兩三皮野)

同埋而家咁高人工 會黎考香港試既人都真係好少
依兩三年licentiate既合格率都高左好多
大陸好多垃圾醫生都過到黎 UK既醫生點會唔pass
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞