急症室醫生,你問我答

1001 回覆
252 Like 30 Dislike
多謝Ching
腸蛋菜一丁麵好食咩?
以前既documentation真係少好多
以前好多野都係手寫 簡單易明
抽血手寫,summary手寫

三十年後又cms又ipmoe
唔同醫院有既service又唔同
最緊要係以前邊有咁多文件野攪 又咁多規矩

而家type and screen你簽漏一格佢都要你行幾丈遠簽番個名
你知唔知好多fellow考英國試都會問英國system 嘅嘢 NHS點排隊 GMC 點revalidate都有問到
每個國家都唔同,你想講乜
第個國家醫科有咁難入?
我想講你開左條易ge 路,收入低左就吸引唔到精英,質素一定會差左
收皮啦死柒頭
我先係知恩老公啊屌你老母臭閪
就算考PACES, 佢考既都係英國既law同做法
我地考都要特登了解下

不過總有地方唔駛你考試信得過你

題外話 香港專科既人去到英國好多都未必承認要再考 好多college都係本地only
同埋俾你過到去英國 醫生都唔易搵工
起碼香港你過到個考試 你一定有份好工
我一路無講大陸醫生,你自己講
我只係話你整平d醫生無問題,但d high flyers 就唔會去做醫生,你睇下會咩下場...
每個地方都一定有好好 好叻醫生,問題係我地唔係要一個幾個好,係要個general standard

你咁搞無問題不過醫學院收人個時講清楚,大家明就得

你一班讀得咁辛苦另一班有後門同連登仔屌d asso後門狗咪一樣
你試下俾個大陸醫生睇下 你再答我
先唔講醫得 同一間U畢業既醫生們 質素都好參差
唔係話讀得書一定好
但唔讀得書既基本上做唔到醫生
俾你睇到個醫生咩都唔識既咪仲慘
我都係叫病人名入去睇,因為number system壞左

分流護士會根據病情將病人分為五類﹕
危殆
危急
緊急
次緊急
非緊急

醫院管理局已訂立服務目標,以確保有急切醫療需要的病人能在合理的時間內得到診治。
危殆類別: 即時診治
危急類別: 在15分鐘內處理95%的危急病人
緊急類別: 在30分鐘內處理90%的緊急病人

護士分流完,醫生再見病人
Thxxxx
如果想prepare自己之後返香港,有無咩建議
其實你又可以用另一個角度去捻
點解最近多左咁多大陸醫生
因為好多大陸醫生考 好少歐洲人黎
因為香港唔夠吸引

香港吸引既 就唔會為左一年既houseman唔黎考
btw 香港houseman人工高過英國既medical officier
我地都係跳point制,每年跳1 point
想問其他Allied Health係咪都係咁?
其實你又可以用另一個角度去捻
點解最近多左咁多大陸醫生
因為好多大陸醫生考 好少歐洲人黎
因為香港唔夠吸引

香港吸引既 就唔會為左一年既houseman唔黎考
btw 香港houseman人工高過英國既medical officier
有讀過,但未必見過
都係咁處理
槍傷都係急症要識嘅範圍黎
所以咪話houseman個部分係必要
駛唔駛一年可以傾
同埋houseman evaluation係醫院請人既好重要既參考
所以有一段短時間既houseman對新黎既人未必壞事
最緊要係houseman而家人工加得好快
據我所知
呢啲係舊派醫生要學拉丁文寫
先會寫到咁

以前睇過紅霉素藥膏
有錯屌細力啲
所以佢應該唔係香港做醫生
而家成日見到d licentiate好多都古古怪怪
一係就咩都唔識 一係就做野無黎責任心
我都認我對佢地有偏見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞