急症室醫生,你問我答

1001 回覆
252 Like 30 Dislike
咁都得
所以我都同意最好搞個統一試,本地外地一齊考唔好嘈
我對本土畢業好有信心,一定無問題

唔似得有d外國聽到考試就話咩保護主義

我絕對係保護主義,我係保護病人主義,保護制度主義
係搞保護主義架啦,吹咩?
你咪繼續喺連登嘈囉,慢慢嘈 過幾日我又出糧啦,你返到黎做未?
你依d正宗搬龍門...source 講到好似照出咁,licentiate 都大把source 喇
老老實實最後考黎考去都係果d

你grad左未...
佢唔識架
咁點呀我係咪要google 個大粒d又反對免試出黎? 無意思架師兄
http://www.mingpaocanada.com/TOR/htm/News/20190519/hk-gha1_r.htm

禁入去,聽下人講乜 唔好諗住shortcut la
我保護你地咋
仁唔仁心是鳩旦啦,我就唔要光環既
返工就係為份糧,只不過份工同時又幫到人咁解啫

巴打你喺連登嘈無意思架,聽朝去禮賓府舉牌請願啦
指要同一把尺 否則「開後路畀富二代」

王喬峯現職北區醫院外科團隊,曾到威爾斯親王醫院、伊利沙伯醫院及廣華醫院等服務及受訓,今年3月通過專科試,正式成為外科專科醫生。身為瀕臨「爆煲」公營醫療系統一員,對於建制及泛民政黨爭相提出私人條例草案,冀免試引入海外醫生,他堅決反對,「你輸嘅血係咪留番喺身體?你𠵱家話要引入外來醫生,唔需要考試或實習……最後咪輸晒去私家市場」。他認為有能力者不怕考試,否則「會開一條後路畀有財力嘅人嘅親戚、子女,跳過正規考試回港執業」 。

「如果當年內地醫生話『我喺內地做教授喎』要求免試,大家就會話『你呢啲黃綠醫生』、『大陸信唔過㗎』、『想走後門』,咁𠵱家外國嘅醫生,係咪要用同一把尺?佢哋係咪有心想走後門?」他說。

你係二世祖定想走後門?
我講緊你....
quote埋啲政策政策
你藍絲? 大灣區啱晒你
咁得喇 個個入左oxford Cambridge 先喇,還掂唔會收賣到 professor 俾佢pass
咁得喇睇黎都係既得利益集團
到時幫幫細佬
覺唔覺得自己勤力

覺得既話,點勤力法
點睇精子進化論
呢個時勢喉嚨痛係唔係睇急症最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞