急症室醫生,你問我答

1001 回覆
252 Like 30 Dislike
講到唔考試請d人仲會叻左咁

新加坡QC咁好

得喇,加埋又考試,考完試又要留公院4年到考到member 先俾license 就最好
樓上果條友 咁你咪去新加坡做
到底你咁嬲講完咁多野係想點
Aed係唔洗點ot 但其他specialty醫生每日閒閒地都ot個幾鐘 放5點ot到10點都大有人在
本地醫生唔會唔想多d 人做減輕工作
大家考同一個試 standard一樣過到咪做到
香港醫療系統工作環境咁差都想黎做 決心之大唔會比個試難到掛?
仲有香港大部分醫院係非常極之死板
海外醫生同本地醫生practice唔同 當同一個症比既treatment同本地做開既唔一樣 醫生護士 pharmacy各個單位都會一大輪clarify先會run落去 講緊係就算大家既方法都岩既情況下都會咁樣
仲有香港同外國成個醫療系統都唔同 你做一年ho 知道下其他科同allied health 既工作範圍去到邊你先會識同其他人溝通同refer咩比人
你話一年好長 喂但果一年有人工架wow 唔係白做架wow 係冇mo 咁高姐 咁都唔得?定係覺得係外國做左咁耐醫生黎到要做Ho比人點好唔服氣?
一毛你炮仗塞屎眼未?
Expert opinion level of evidence 幾多?...仲要未知佢有無conflict of interest

再者要請反對嘅醫生都唔會少

你咁就覺得好strong 嘅 argument? 怪得知考唔到香港要出外國
有無試過睇漏or睇錯,報AIRS or有無同事俾人告
點睇開工食大麻嗰醫生
其實你既邏輯思維做醫生真係好危險
唔怪得知你黎唔到香港做醫生
你問人減大半人工肯唔肯做 然後話人為錢做醫生
人地為左基本衣食住行番工 又話犧牲病人幫自己買樓

做醫生唔係做義工 我地都有生活需要
所以咪話 一係富二代 一係未出黎做野先會講依d不切實際既野

你係度講咁多野 不如番去努力d讀書啦
我做左咁多年野 而家都為左醫好病人放工也好星期六日也好都讀好多個鐘書去幫病人搵答案 我就好對得住自己份糧 亦好對得住我d病人
有心搵大錢一早出左private搵快錢仲係度同HA磨

你怨個system俾唔到你黎番香港 你咪又係為左私利 扮咩偉大
如果你唔好想番香港仲衰 同個班馬拉人屌香港示威者有咩分別
據我所知有人差唔多30先開始讀

利申:聽返嚟
算啦 由得佢自high 由得佢自己安慰自己
慳番啖氣讀多幾篇書幫下病人好過
咁咪去果度做
每個國家都唔同 人地果套你覺得ok既你咪去果度做
反正你都係外國train 咁係外地做有咩問題
何必執著一個你覺得唔ok既地去係咁鬧人地d 醫護?
咁人地係自己地方都係經歷咁多考試先做到架啦
點睇emergency nurse practitoner 呢個role
其實我年中都見唔少依d licentiate...黎做嘢唔融入香港個套,又話外國點點點做
Come on 你咁不滿做乜過黎呢又
成日拎其他國家講
你知唔知出去上d member 試堂 教書個d成日都會話香港人好叻...叻過外國
當然我知讀書叻唔代表乜,外國都好多叻人
但係general standard 香港人真係好高
試下諗下點解個制度要咁保障好過喇

After all 如果阿豬阿狗唔考都入得黎做
年年d狀元就唔會讀
咁質素就低
就係咁簡單

你係咁講咩外國 又考member 無意思
咁我想問個d地方係咪狀元做醫生?
你好似調轉左黎講,係個制度不嬲係度,引吸左我地黎做,努力讀書,考試,用自己嘅知識幫助人,改善屋企生活
跟住你叫左我地上左答就話改翻d報酬?咁奸都得,點吸引到精英幫你,咪個個讀第d嘢囉
你講到我地manipulate 個制度,你覺我地有資格咩
我地好卑微咁想要保住個制度咋
高咁多都仲唔夠?幾多先夠
唔係你quote 我都唔知我地土炮phyiscian咁勁 respect to our physician

仲要人地主場我地考佢地試喎

你本住良心問下自己勁唔勁...
照X光又唔一定係急既
好多patient走黎話手痛腳痛都有機會照個x光
不過啲藥真係好垃圾我認同
咁你係質疑緊香港考試制度姐
無一個制度完美
不過考試暫時係最公平嘅方法

你拉翻平均喇
一定高分d平均會叻d 咁都要argue 就無得傾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞