急症室醫生,你問我答

1001 回覆
252 Like 30 Dislike
突破盲點
都係嘅,黎得睇醫生都有香港身份證,但係咪新移民就唔知喇
如果有需要轉介會呀,但普通科門診都做到
咁佢個句你而家冇主診醫生係咁架啦 呢 有人出院冇人用佢都冇俾我訓返入面
自問都盡量答曬架喇
自己無見過

但一定要share下呢張網上圖片:
個別醫生態度可能真係差啲
咁多間公立醫院,邊間好少少?

之前有屋企人高處跌傷,胸骨同手腕骨折,一個月手術後喺威院 出院2日,然後屋企 頭痛/ 行走緩慢/ 去唔到小便,之後住廣華發現腦出血,之後開腦抽返瘀血先冇事!

想問威院係唔係hea啲?點解唔check 清楚都可以放病人走?
希望你唔好比啲支狗廢港燦 消磨哂啲熱誠啦

好多人真係病到好辛苦,黎睇醫生時希望醫生會有心醫佢地
我自己無參與罷工
但我覺得范鴻齡最終結果係想全面引入大陸醫護,令舊英時代嘅醫生護士成為歷史遲啲可能要用普通話睇醫生架喇,做手術要比紅包,無錢睇唔到醫生,可能會成為香港嘅現實
我會
因為傷風感冒都有傳染性,其實留係屋企休息下係最好,可以快啲康復
放左咩入去?
點解你地急症室啲醫生態度咁閪?
我唸如果非緊急有1/4-1/5
中醫認識唔多
但聽講針灸對於長期痛症係有幫助
都值得試下
不過拉頸拍頸就唔好試啦見過有病人做完spinal cord injury入左骨科有手尾要跟
我有護士朋友試過番番下工要猜(CPR)自己啊爸
我想知你睇唔睇得明其他醫生寫既野
曾經做過份工要睇醫生寫字
每日都要花時間去估醫生寫乜
打電話去醫院問護士又長期搵唔到人
好彩黎黎去去都係果幾種病同藥
巴打有冇Tg,想問啲野 Tg: bigcityboy
唔會啦
有需要就黎睇啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞