急症室醫生,你問我答

1001 回覆
252 Like 30 Dislike
開opioids/anesthestics會考慮乜嘢
讀med讀到你咁on99
宜家就係好多人根本唔了解公營醫療忙到點
所以先會出現醫護overpaid嘅講法
讀書咁辛苦又日日都屎尿血膿痰,係咁上下啦
屋企人/親戚有病痛係咪第一時間搵你,慳返去醫院嘅時間
歡迎呀
A&E嘅姑娘個個都好打得
諗起細個試過冚家撞車送左去北區瞓咗一晚啲人就話我地無事叫我哋走 真係零treatment 過幾日複診 先發現我鎖骨骨折 老豆腰唔之咩骨骨拆 啊哥額頭有玻璃碎殘留
個醫生仲要扮無野 到我老母話要投訴先死狗咁問我老母可唔可以唔好投訴
呢個post好多痴線佬,明明樓主想分享下急症所聞,成班入黎又屌制度又屌乜屌乜,關樓主撚事咩
而家急症室剩係收$180
包見醫生+/-抽血x光做檢查 +/- 開藥
所以我覺得應該至少加到$300同私家睇齊,等啲最窮嘅公公婆婆無錢睇醫生,咁就可以少啲病人,早少少見你
咁你咪叫19政府做野囉
醫療護理業囉
講咩工業農業係以為自己好幽默定好醒
train緊急症專科
揀急症原因:
1) 固定工時,放工交症比下手同事就走得(當然唔好太多手尾)
2) 唔洗oncall
3) 每日都睇唔同類型嘅病人,內外全科咩都識啲答到下嘴,有新鮮感
4)識處理最危急嘅病人
暫時唸到咁多,答住先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞