急症室醫生,你問我答

1001 回覆
252 Like 30 Dislike
有無讀med既解答下
咁你上面又話考左member 信心保證又乜咁

有無睇DH請人
https://www.dh.gov.hk/english/vacancies/files/Eng_Ad_of_Ct_Dr_limited%20registration_SF(67).pdf

好支持你跟翻程序翻黎一齊服務香港市民
到時捐翻1/3人工跟翻你口中理想人工就最好喇
介唔介意講咩事要睇急症?
講到尾原來都係因為自己利益
你考到做緊捐埋人工再推動就真係叻喇
自己考唔到試就話人保護主義,你邊間大學呀 問問教授可唔可以唔好咁保護主義,邊個有心就收佢讀算喇,幫人呀嘛
你如果要show好易去到新加坡應該要show application successful rate (%)而唔係個absolute value
有一百萬人apply有5873成功同6000人apply 有5873成功係爭好遠

另外entry QC同continuous QC兩樣野唔同
我認同後者更重要
但香港冇後者制度,所以唯有靠entry QC

第三個重點係講緊因香港情況mainlander個ratio會失平衡
唔係講緊外國quality唔得
我不嬲認為US medical degree係pg entry 醫生質素係好好多
係係係,要考實滿分過,不過咁岩唔得閒考姐
都10年前,當時細個乜都唔識,無記醫生名
喺政治正確嘅環境下
你同我講recognise返commonwealth?
食撚懵咗你?
中大醫學院腫瘤學系系主任莫樹錦為例,稱他多年來即使只以有限度註冊醫生工作,仍然在在中大工作。

其實我唔係山區畢業不過你無嘢講到躂個人就當係岩哂咁嘅質素我不要叫你學下莫教授咁,留翻係大學教書研究醫人一樣唔洗考試

唔係諗住私家搵錢who care limited registration 定full registration
阿美兄,如果你真係海外讀書又唔想考試,真心建議你limited registration 翻黎幫香港,唔好諗d shortcut la 我地要依行穩打穩扎

如果你係行外人,我就唔會同你嘈,因為我好尊重病人意見的
咁都俾你發現咁仲唔沖翻黎做?
25歲就脂肪肝
一係你日日飲酒飲到傻
一係你就完全唔理自己血糖狂食refined carbs

做運動啦屌
你無答我只有係個原因,就係係俾我講中,

我起馬人人知我利益去評估我講嘢
你唔利益申報扮偉搶道德高地其實想借機拉低門檻幫自己

唔洗答我,你自己知
23/24, BDS postgrad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞