急症室醫生,你問我答

1001 回覆
252 Like 30 Dislike
好想知你做咩工咁偉大想唔收人工。。唔驚飯腕。。一係二世祖。。。跪拜
我唔係醫護
我唔肯啊 因為高薪有一個用處就係QC
香港情況下唔同外國
外國要過工作簽證/移民一關先
你想去美國新加坡做野你估易?
香港係中國人可以輕易落到嚟
所以所謂外國會變大部分中國人
而HA一定政治正確話中國醫護高水平
🙏well said
當初你點捱過on9 36小時?
係咪個個做到得返半條命喪屍咁款?
醫生你好

岩岩做身體檢查,低膽固醇去到3.9。總膽固醇5.9

肝酵素都偏高,alt:105 alk:100

醫生話4個月後再驗。想問下呢一刻使唔使再進一步檢查。

問題係我兩個月前先係公家抽完血驗肝功能,但冇打俾我即係化驗結果正常?
係AXR到見過咩最奇怪嘅嘢?
咁你最尾入唔入到院? 係咩原因
算啦 條友過得去外國讀醫 屋企本身都有米啦
有錢人企係道德高地睇人 其實都冇咩好討論
香港大把HA既醫生無家底 做到隻狗咁死慳死抵先叫做可以上車做業主
佢唔會明
免試係醫院做,咁咪姐係limiter registration 囉,香港都有喇你唔講?定其實都係自己想翻黎做私家又考唔到試嘈嘈嘈咋講到咁偉大
講到香港咁正又唔番過黎
而家licentiate合格率高左好多架啦
來者不拒
仲合格唔到個d質素本身都好有問題
咁有心就因為個試阻到你?
有人話你外國讀,真唔真你自己先知,你知唔知好多人外國讀,香港同外國讀書咩分別自己知喇,同我講真係翻黎正經讀licentiate 學翻d以前無讀嘅嘢
再者以班人咁辛苦跟程序考左你一個唔該就話唔洗考會唔會兒戲d
大把人唔做嘢考幾年
你捱唔到點翻黎服務香港市民
服務目標根本就永遠都達唔到標
依家緊急就等3個鐘
一做次緊急就10個鐘
仲要比啲醫生黑口黑面野都唔講就叫你走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞