急症室醫生,你問我答

1001 回覆
252 Like 30 Dislike
但都識處理?
同樣係醫生 十分同意
搵幾多錢都唔夠有父幹
樓主 skip 曬冇答
Was gonna say that
同過醫生拍拖, 覺得醫生個training 令佢哋同我思路幾夾, 而且夠忙
睇個post都覺得A&E難做
又俾病人怨又俾病房怨
醫生熱衷牛熊,堅定流
井底之蛙你當醫生聖人咩? 大把醫生玩女炒股食煙吸毒,唔信你問吓樓主
1. 無呀
2. 棄醫從商應該唔得自問轉數唔算快,創意又冇乜,從商都係打份牛工
抵你做到醫生,睇你講野就知,果然係同一般人唔同。

利申,上次有個講美國歷史嘅人串串貢,屌喇星
去龍頭醫院/trauma center嘅急症室attach一個禮拜,貼地睇下其實急症室醫生係做啲咩
一黎認識會多咗,二黎CV又會靚仔啲
佢哋仲會講粗口屌MO包二三奶添 驚唔驚訝
見得多就慣架啦 自己屋企好多人都係醫護出身 都係有炒股有食煙有包二奶(吸毒唔會同我講啦好似係)

醫生咪又係人 你代入你自己角度去諗都差唔多
R字頭身分證嘅病人係多咗
但有無俾錢睇急症我就無留意喇
大學識
正路,我諗樓主開post係想分享吓急症室入邊啲嘢。唔係俾人問埋啲IQ高唔高嘅低質問題希望大家唔好騎劫
有幾多病人係新香港人??
見過最誇張既詐病case係咩
點睇醫生不斷加人工,但其他Allied Health冇升過Point?
大家都多左書讀,收生分數高左好多,畢業生水準都高左
不過Physio讀嘅野可能連Medic嘅4份1都冇
識得有人差1,2分入唔到Medic結果入左Physio好唔奮氣
1. 護士分流完,就會排隊等見醫生,每個category一條隊
2. 未必架,如果見你果個醫生已經係senior,佢見完你就未必會有其他醫生review
3. 如果醫生覺得xray有可疑,可以send xray for reporting (比放射科醫生寫詳細報告)
你女朋友係咪好靚
你係咪有使命感?
底薪60k +/- 其他津貼
係咪年紀大醫生多藍?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞