[逃生的選項] 太初之始,由入宿開變 (五)飛舞的皮鞭使我興奮又害怕

1001 回覆
110 Like 5 Dislike
你選擇了「左邊的路」。

「我都覺得左邊條路好啲。」你沉吟半晌後說道。

一旁的蘇菲亞聞言看了你一眼,沒有說話,也不知道她在想甚麼。

「既然蘇菲亞覺得左邊好啲,我地就行左邊啦!」阿黑沒有半點堅持,他一馬當先走在前,向左邊的走廊走過去,叫也叫不住。

不過他走了沒兩步,就縮著身一顫一抖的回頭走來。

「條路有啲黑。」阿黑如此說道,他繞到你們身後,推著你們向前走。

於是,你們三人便朝著左邊的路進發。你們僅靠著墻上微弱的燭光摸黑前進,走了大概數十米左右,拐了個彎,便發現前方有一物散發著暗光。

那是一口石井,真的就如古裝劇裡小孩會跳進去的水井一樣,不過水井上及其周圍鑲嵌著不少顆發光的石頭,倒算是提供了一定的能視度給你們。

你們慢慢朝水井走過去,也沒有任何動靜或遭遇到陷阱。

「睇唔到有啲咩喎。」你與阿黑試圖看一看井底裡有甚麼,但看到的只有漆黑一片的虛無。

「依個水井應該唔係咁簡單。」你說道。

二人點點頭,也很是同意你的說話。

那麼,要點做好呢?

1.找人跳入井中一探
2.扔石子入井中測試井的深度
3.在水井的外表繼續搜索
1.找人跳入井中一探
2.扔石子入井中測試井的深度
3.在水井的外表繼續搜索
跳入去
你選擇了「找人跳入井中一探」。

「真係望極都望唔到入面有咩。」蘇菲亞趴在井口,望向那漆黑的井底。

「不過話時話,點解依到會有一口井喺依到咁奇怪嘅。」阿黑說,半開玩笑的說:「唔通啲變態佬要喺依到打水?哈哈。」

「唔會掛……」蘇菲亞笑著接話。

「可能好似啲鬼片咁,會有啲死屍喺個井底到。」蘇菲亞的反應使阿黑更加落力的鳩talk。

「好衰啊你,咪嚇人地啦。」蘇菲亞軟軟的打了阿黑的膊頭一下,不痛不癢的感覺,使阿黑幾乎高潮。

「哈哈哈,唔洗驚喎,有我喺到吖嘛。」阿黑挺起胸膛,一副威風凜祩的樣子,「啲變態嚟一件我就打一件,嚟兩件我就打兩件。」

「咁如果嚟十個呢?」蘇菲亞突然收起了笑容問。

「十個?」阿黑一呆,看不到蘇菲亞會問這些問題。

「嚟十個咁我就打十個嚕,我左手一個黑山猛虎拳,右手一個獅心擒拿手,好打得㗎我。」阿黑對著空氣揮動拳頭,打了幾個架式。

「嘻嘻嘻嘻,阿黑哥哥你真係搞笑㗎啫。」蘇菲亞掩嘴嬌笑,使阿黑心花怒放。

阿黑一副得意洋洋的樣子,似是已經忘了自己的處境,直至他與你對上了眼。

「話時話,我地點做好?」他對你問道。

「我建議用最快捷嘅方法,搵人落去個井到睇一睇。」你看一看井口,又從井邊撿起一條麻繩。

「你癲咗啊?」阿黑一呆,然後回道。

「你唔係怯啊嘛?」你看見剛才威風得很的阿黑淆底,就忍不住打趣道。

「我––」

「我都覺得可以試下落井,依口井一定有特別嘅嘢要我地發現吧。」蘇菲亞也插嘴說道。

「我就緊係唔係怯啦。」阿黑語鋒一轉,一副無所謂的樣子說:「咁我地邊個落去?」

你真的差點忍不住吱一聲笑了出來。

誰下去好呢?

1.你
2.阿黑
3.蘇菲亞
1.你
2.阿黑
3.蘇菲亞
樓主明顯諗好要阿黑落去
黎個反高潮屈阿一落去
本身揀咗阿黑 聽你咁請 揀返阿一先
逼NPC玩遊戲一定最開心
其實樓主最想睇蘇菲亞落
咁快啲寫
一齊落一齊落
Sorly 今日好攰,唔想夾硬逼自己寫,請求請假一天
加油,聽日最緊要平安返屋企
不如寫個番外篇個阿俊同yuki去發夢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞