[逃生的選項] 太初之始,由入宿開變 (五)飛舞的皮鞭使我興奮又害怕

1001 回覆
110 Like 5 Dislike
樓主好慘
樓主好慘
熱刺茶
熱檸茶先啱
返港島食飯很撚貴,樓主加油
樓主幾時有文
Sorly Sorly,今日應該寫唔切,要明天再戰
等你
人大咗,心境都有轉變

以前翻intern lunch hour日日追Ocamp故到宜加perm咁翻工真係好唔同,樓主s加油
樓主好有交帶
寫咗一半,等等放LUNCH再寫埋下一半
今日有好西吃嗎
今日比貴少少去咗食滑蛋豬扒飯慰勞下自己,幾好食,不過有啲膩
你選擇了「尋找櫃子鎖匙」。

「咁我地依家去邊到好?」蘇菲亞眨了眨眼睛,乖巧的向你們問道。

「……去邊?」阿黑將視線放在你身上,「我地去邊啊?」

「我覺得個櫃應該會有啲重要嘢,如果唔係唔會上鎖。」你對二人說道。

「但係邊到有鎖匙呢?」阿黑苦惱的摸了摸櫃上的鎖匙孔,眼睛四周觀望,視線落到了蘇菲亞漲卜卜的心口上。

「阿黑……你做咩啊?」蘇菲亞感受到阿黑熾熱的目光,臉一紅,側過身想躲避阿黑的視線,但人就在面前,又怎有處可藏呢?

「你!咩嚟㗎?」阿黑指著蘇菲亞的心口說。

「你你你咩意思啊?蘇菲亞的臉一下變得通紅,伸手就想對阿黑來一記顏面直擊。

「條鎖匙!」就在蘇菲亞的手即將碰到阿黑臉上之際,阿黑高聲說道。

你們往阿黑所指方向望去,蘇菲亞的胸口上果然掛著了一抽三條鎖匙。

你們三人一呆,看一看蘇菲亞心口的匙串,又望一望一旁被上鎖的櫃子......

「咔。」櫃子的鎖解開了。

「真係得喎。」阿黑驚喜的說道。

「但點解你身上邊會有鎖匙嘅?」又是奇撚怪怪的。

「我都唔知,我未見過依啲鎖匙。」蘇菲亞也是一臉訝異的樣子。

「即係有人將你同條匙一齊收埋咗係張梳化到,然後我地發現?」你如此猜想,那麼蘇菲亞在解開謎團之間有甚麼關連呢?

其餘的兩條鎖匙又有甚麼用呢?你暫時並無頭緒。

「你地睇下,入面有個兜喎。」阿黑取出櫃中所藏之物。

這是一個古舊,刻有奇異文字的黑色碗子,似乎是以骨制的。

「就得咁多?」你翻一翻骨碗,完全不知有甚麼用。

「得個碗咋。」阿黑往櫃子裡頭再看了看,對你搖搖頭,「今鋪真係揸兜啦。」

蘇菲亞也是一臉好奇的看著骨碗,看來也不知道此為何物。

櫃子就得咁多嘢,下一步做甚麼好呢?

1.離開房間
2.檢查書架
3.盤問蘇菲亞
1.離開房間
2.檢查書架
3.盤問蘇菲亞
今天又是一個悲慘的開始,家中的小動物又係床屙尿了
點解佢要咁做,我明明對佢咁好
越諗越頹,屌佢個食屎仔
返工仲要撞到閪人
差啲就要大開殺戒
總之今日又係On99咁,成個生活錯撚曬
正呀
我呢排完全唔知買咩飯好 要戒飯減肥
晚晚同小動物一齊瞓?佢要係自己地盤寫名
屌我都要減肥,想當年我係U到仲好撚fit(會做gum)
依家啲朋友仔一見到我就問我做咩肥咗
佢唔是瞓床,瞓係我床邊個電腦椅上邊
嚴刑銬問
返工成日坐會有肚腩
我都係最近先開始gum返
愛小動物就要愛埋牠的氣味
你選擇了「盤問蘇菲亞」。

「我地快啲行啦,喺哩到留得耐真係人都癲。」阿黑看了看左右鏡墻,對你們說道。

「嗯。」蘇菲亞點點頭,似乎也想儘快離開這裡。

「咪住!」你發出震撼聲識喝道。

「嚇死人咩!」阿黑與蘇菲亞被你嚇了一跳。

「阿一你搞咩啊?佢比人困喺張梳化到已經好慘㗎啦,小心嚇親人。」阿黑緊緊抓住你的手小聲說,生怕你惹得蘇菲亞不滿。

「你答我!」你沒有理會阿黑,繼續指著蘇菲亞喝道。

「係......」蘇菲亞似乎被你嚇了一跳,耳根又一下變紅,雙手緊緊捏著長袍。

「你到底知唔知係咩人捉你嚟?」你用震撼聲音說道。「點解佢地要捉你,而唔係其他人?」

「我......我......」蘇菲亞被你的質問打了一個措手不及,長袍下的玉軀隱隱發抖。

「望住我隻眼,唔準諗即刻答!」你如怒目金剛轉世。

「我......唔知啊......」

「阿一!」阿黑衝過來將你拉開,回頭對蘇菲亞賠笑道:「sorly sorly,佢份人比較容易緊張,你唔洗理佢。」

「阿一,你小心搞到佢同我地反面啊。」阿黑回過頭,對你說。

「我覺得佢身上一定有啲秘密。」

「但我地唔可以用依種方法逼佢講,佢睇落無攻擊性,應該係我地陣營嘅人,你等等搞到一個關鍵NPC同我地決裂咁就大檸樂啦。」想不到阿黑也能說出有道理的說話,你一下子語塞,無法反駁。

「而且,人地咁楚楚可憐,我地仲點可以咁粗魯呢.....」阿黑的下一句話邊打破了你剛才對他的改觀。

你嘆一嘆氣,無視正痴漢笑的阿黑,對蘇菲亞微微點頭表示歉意。

「唔緊要,我都明白嘅,突然比人捉嚟依到,心情一定唔好受。」蘇菲亞露出令人痛心的堅強笑容。

「哎呀,我心都快碎啦,阿一你睇下人地幾好?我地快啲行動啦,唔好再拖了。」阿黑一副痛心疾首的樣子,拉著你們離開房間。

你們回到門前,地上仍然有那白衣女屍的血跡。

要怎樣做好呢?

1.順著血跡回去探索剛才沒走的路
2.探索附近四周
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞