身為一個ptgf 我有野想講

1001 回覆
231 Like 3017 Dislike
自貼左先講野啦
死臭雞
思想竟然扭曲到呢個地步

btw臭雞唔好美化自己行為ok?
咁你係咪雞?

我只係知拎住四五十蚊人工浪費青春時間
仲低賤過雞
對唔住要我靠勞力生存我做唔到

即係靠出賣身體囉,
我唔信香港靠勞力生存唔到,
大把人靠幾十蚊維生都係咁捱,
你自己貪圖方便物質唔好賴

你認自己係做雞冇問題,
唔好將講大話合理化,
呃就係呃, 如果你肯坦誠同男友講我天真係覺得你咁做冇問題
臭雞,500蚊一個鐘ok?
價值觀錯撚最,好撚離譜,仲以為自己好自力更新,冇撚得救。。。

仲有果班養ptgf既人,自己都唔好講咁多,冇你地養佢班臭雞,班臭雞都唔會咁得戚
臭雞
不過假膠味重
頭段我理解
後尾原來你係呃住男朋友做,仲要將自己講大話合理化
分手啦屌你老母

我明白, 我都係咁諗,
冇呃男友我理得你做唔做雞,
貪圖富貴出賣自己係個人選擇,
我唔認同勞動浪費時間, 不過同意俾人剝削得好緊要
除左話你戇鳩之外都無咩可以形容到你
香港地的確笑貧唔笑娼,你為左錢而做雞當然能理解
但唔該唔好美化自己行為,幫自己作幾鳩萬個藉口
你做過一次就永遠都係雞

你知唔知笑貧不笑娼點解呀? search下啦仆街!
貧係個結果, 娼係造成結困既制度所既問題
呢到既貧, 係樓主既價值觀既扭曲, 同做雞既決定,
娼係呢個政府, 社會, 制度出現好大既問題, 促成價值觀扭曲

好地地一個在學既學生點解唔係專注喺學業, 而係要做雞??

一個政府係有責任畀學生有時間同空間去專注學業, 唔須要為金錢而煩惱太多
可以等學生為科研, 學術研究作出貢獻, 為社會既多元發展出略獻策
例子有高質素國家如, 北歐, 同德國呢啲地方,

佢地人民,社會同政府既價值取向係為咗培育多方面人才發展呢個社會
更要做既係建設更公平既社會, 資源係放出嚟畀有需要既人
所以佢地係唔需要多既錢, 即使唔同岡位有唔同工資
佢地既貪富差距都好窄, 繼而學生之間既背景差距都少
相對地係會比較公平, 呢點就係樓主最強調既野

反觀, 但香港呢? 政府同社會上個個人都係自私自利,
將好多資源都用喺唔適當既地方, 甚至擁攬太多既資源,
造成社會上階層既貪富懸殊差距好大..
資源不足, 貧家庭大有人在, 自然貧窮學生都好多
自然佢地個個都要做好多好多pt先夠日常生活費, 同學費

資源分配不均, 仲可以喺各行業中各階層中懸殊問題反映出嚟
飲食業, 呢班企業家賺既錢好撚多, 但佢地好自私自利
因為競爭好大..佢地就要更多既錢為維持生意
好難唔開源節流, 工人階層既待遇同工作環境點樣呀?
咪一樣個個都畀人不斷剝削囉??
所以樓主做既咩M記又好7仔又好, 都係一樣畀人喺時間上, 金錢上畀人剝削梗
再講所謂既補習..咪又係畀中介剝削,
真係冇咗中介, 登廣告都可以啦, 就係毫無作用既中介先出嚟籠斷成個市場,
令到好多搵補習既平庸之輩都要畀人剝削...

當中政府有冇為工人既待遇去作出保障呀??
有咩?冇呀!!
政府同商家都係蛇鼠一窩,全都係暴露咗華人, 亞洲人自私自利既劣根性
比起早有人民間悟出利己利他、防止不斷激烈競爭既道理既德國、北歐人,
更加更加更為落後...
佢地係夾埋一齊嚟將呢個社會陷入一個困境...

物價昂貴, 工資少, 待遇工作環境差, 可以迫使人有咩價值觀呀?
咪就係為咗雞碎咁多錢去競爭囉....
搵到錢啦, 成個社會又有好多luxurious products 吸引你
去標榜你既個人努力, 同地位, 就會令你追求更多金錢

即使唔係為奢移品都好, 為咁高昂既生活費同學費,
喺工資咁少既情況下
咁多選擇別無他選, 有咁高性價比既援交...
咁撚大既誘惑, 唔去做咪笨囉...!!!
日本上年都有新聞講連男大學生都寧願做gay pt bf
都唔做其他佢地所認為虛耗光陰, 亦即係正路既"pt"
遑論香港既女學生?!!!!!
最後更形成一個價值觀就係
從畀人抽水中, 抽插中, 含吮中得到快錢
得到快錢才有個人意義同價值

所以不斷既惡性循環下,
呢種惡性, 拜金既價值觀只會不斷蔓延
我地不斷去鬧個結果冇用...
我地係要反思呢個社會, 政府, 商家都好錯呀
每個人喺社會上都係責無旁貸

如果我地只係忽略去深思背後既種種原因
而去集中火力去轟炸樓主其實係毫無意思
社會病得好重,
好好諗下我地仲可以點解決,
將走上迷途既羚羊趕回正路
有咩對策可以防止今次事情發生

依我所見, 現今世代既準夫婦
如困你係冇把握畀到仔女足夠資源既話
我勸你唔好生, 因為呢個社會咁不公平既話
仲生只係累到你個仔做鴨, 你個女做雞咋!!
到時畀仔女怨都無可厚非...

我有畀你屌㗎!呢個名, 係我對呢個社會咁扭曲既深思而改既名
我預咗會有文盲, 閱讀理解Uncle既人嚟插我
快啦, 係咪屌呀, 屌啦屌啦屌, 係咪屌呀!!!

最後我只想講, 樓主你都係收手回頭是岸啦,
做ptgf 畀人齋摸都算
真係去到做埋, sm
太過份啦...
假使認為你仲可以掩飾到既
就盡早收心養性吧啦
錯既唔剩只你, 係呢個痴線既世界

真點不能認同更多
講到做m記做7仔會餓撚死咁
你講咁閪多廢話 咪又係出賣自己身體 咪又係雞一隻
本來大家付出咁多勞力係deserve更多既回報,但比上面班有錢人剝削左就好似樓主咁講每日生活就為其他人工作自己生活既時間都無而且搵得雞碎咁多,付出同回報完全不成比例。

樓主依家只係搵到一條唔洗比人剝削而又有市場既工作,可以成功係上層個度吸返屬於自己價值既錢落黎,所以就搵多一般人好多錢,可以真正活自己生命,佢要過既只係自己果關,但起碼佢係為自己而活。

至於其他人俾人剝削左之後,你以為自己為自己為家人而活其實你係為緊陌生人而活, 每日擔心埋啲無謂野例如邊個邊個同事講你壞話etc,當然如果個個好似樓主咁做就無人做資本主義社會嘅齒輪,呢個社會佔咗出咗一種所謂道德觀嘅概念去排斥樓主呢種人,作為制衡作用,鞏固剝削制度可以繼續運作。

每一日連思想嘅時間空間都冇既人不如批判下自己好過啦根本冇資格話人。

做雞咪做雞囉,破壞左你幻想定係對社會嘅憧憬?
至於冇呃人呢個問題,首先物以類聚人以群分,最後同得做雞拍拖嘅,其實自己歷史都未必乾淨得去邊,咪大家將就下囉,你真係好人好姐既話就咪無聊驚自己女朋友做過雞啦
啲人話你係雞,原因好簡單
因為你由一開始就集中喺‘錢’方面
諗清楚錢多係咪就係你最想要嘅嘢
係嘅,繼續做你嘅ptgf,雞與唔雞已經唔重要
你依種價值觀錯到離晒譜
等我逐句逐句覆你
我好想講
其實你地想人認做雞 不過都係睇人折墮最開心既心態

依個現實黎 你有手有腳好做唔做要出賣自己身體 講到自己打過幾份工賺得個$40/hr係浪費時間同青春
正所謂:天將降大任於斯人也,必先苦其心志,勞其筋骨,餓其體膚,空乏其身。
唔明咩意思自己google唔好懶
咁邊樣成功事 背後係唔需要辛苦?
你依家就將辛苦同浪費時間同青春掛釣
我返工就會諗 賺夠錢就會去旅行
然後再揾份新工
每當去一次旅行 心靈同精神上就滿足 咁做點會浪費時間同青春?
一生無野係一帆風順 你要接受現實 腳踏實地咁過每一日
就算每一日你都覺係辛苦 咁去揾個地方輕鬆下 揾下frd傾

人地父母有錢既 可以成日去旅行 讀書唔成可以送佢去外國
但我父母乜都無 我唔係怨佢地

其實你話就話你無怨屋企人
依到唔洗做戲比人睇 你問心就okay
我屋企人都無錢架 但我第一份工都係part time 都係你所講好cheap$40/hr 我草夠兩個月已經可以去台灣
我好感謝兩老令我明白到靠自己個滿足感仲大過靠父母 加上人同人之間唔需要比較 以你既心態 就算屋企有錢都可以做雞 因為你唔知足唔腳踏實地 唔好賴你屋企人ok?!

讀書無錢 可以唔讀書返full time
唔好將做雞合理化
明明係你自己時間管理唔好 扮晒可憐錢唔夠用pt又無時間做
我身邊大把frd一邊讀書一邊返工

最起碼我係做ptgf既時候 我完全無返低賤工種果種浪費時間感覺
無錯,做雞係賺到好多錢。但你諗下做雞可以做到幾多年? 做到巢皮雞都有人揾你咩?
如果係一間企業由低做起,你有晉升既機會。你成日開口埋話$40/hr係低賤工,但我地又唔可以話做雞係低賤工,你會唔會雙重標準左啲?只係得你定義咩叫「低賤工」,其他人定義就唔得既,因為同你立場唔同就唔岩傾唔想同佢傾。
做雞就係出賣尊嚴,如果你有腦既話 諗下如果自己將來生左個女,個女都係做雞,比人摸身摸勢,你點諗?

成日都話返工嘥時間
一係你揀錯工
二係你唔識返工 返工都係一種學習一種技能
我有朋友係餅房做左幾年 佢同幾個frd夾錢做蛋糕店
唔好將自己錯既唔識既合理化
然後就可以名正言順咁做雞

我希望你依生依世唔好拍拖 唔好害左香港啲男仔
今日你20歲可以做雞
十年後做一樓一
應該可以做到40歲

唔好同我講你會儲到錢做咩生意
你根本是零,乜7都唔識

所以你一日做雞一世都係做雞
回頭是岸
又要做雞又要攞貞節牌坊
有病睇醫生
做雞做到咁真係精彩人生 加油 努力安份做隻出色既雞

都廢事屌你 講到好似係一件啱既咁
人地走投無路去做雞
你就因為
1. 睇唔起體力勞動工作
2. 大洗 唔識量入為出
而去做雞

點解你會覺得出賣自己個西
將自己身體變做一個比人發泄性慾的工具
會比體力勞動既人高尚既?

係因為你有得揀客?因為啲客錫你?
到頭來其實待遇幾好
你都係只一個肉便器
我估你係本身都有性需要
又發現依家做雞可以揀客幾好
就以為自己好高尚 傻撚左

你做雞無問題
但你要絕對要知道你不比任何人高尚
唔係搵錢快同多就叫高尚
你依家做肉便器基本上係無乜人類尊嚴可言

你一直都傷害緊你男朋友 關你有覺悟乜事
你咁樣欺騙人 仲要覺得無野
我好懷疑你有知唔知乜野係對與錯

最後 你咪撚咁多藉口
你想做雞咪認
補習根本又易搵又高價又搵錢快
你係覺得做雞係咁高尚既
咪公開身分寫落CV囉

坦坦白白咪好
你想做雞因爲你好貪錢
你淫賤想同唔同男人搞野
你啲思想扭曲成咁 真係抵你一世做雞
免費幫你們賣廣告姐 會賺更多
至於你話我做雞即係呃男朋友
我認我係呃 但起碼我有講大話到最後既覺悟
係我眼中 一個大話講到最後就係真實
而呢份講大話到最後既覺悟有好多代價
唉點解你要害左個男仔呀…你咁做真係好撚自私。
好心你地班香港男仔醒下啦,正正常常既女唔揀,就揀個做隻雞黎做女朋友,諗過自己條女曾經比啲唔三唔四既男人摸,你真係覺得ok咩?唔好話真愛就可以克服一切,係真愛既話你同其他女仔都可以慢慢培養啦,點解要揾隻雞?

所以你地睇我地唔起唔緊要
但唔好搞笑到叫人公開自己做雞
話自己睇得起公開自己做雞既人
現實係點所有人都好清楚
更加唔好講叫人返低賤工做生做死得一萬幾千
我夜晚出黎幾個鐘
有時已經可以賺其他人半個月甚至大半個月人工
日頭其他時間我可以做自己鍾意做既野
我可以儲錢 我可以規劃將來
呢啲係我返上面啲低賤工永遠都唔敢想像[/quote ] 咁人地做得雞都預左比社會話架啦
又要做雞又要戴頭盔呀? 正因為你地隨便,依種社會風氣隨住資訊越發達就越嚴重。加上叫人唔好做雞 你認真諗下係邊個得著?都係保護女性姐。萬一真係有啲雞唔好彩接左變態友,又多一個黃一梅點算? 做雞係賺到錢呀 無晒尊嚴 係精神上同肉體上呀。錢係揾唔晒架,你依家揾得好多咩?夠買到一層樓未? 未到收聲唔好咁自大。
驚你依家賺既錢遲啲交比醫生check性病check愛滋
就算出面班人辛苦返工都好,都係腳踏實地,放工返歸屋企人一齊食飯,個種温馨你唔會明。
做雞就可以賺錢,返其他工就賺唔到錯,依樣係你理財觀念唔好,又賴其他工cheap, 做雞係岩。

[quote ]出呢個post既原因唔係話想美化/或者叫其他女仔去做ptgf
只係想你唔好講到返m記做洗碗好高尚咁
做呢啲工種一啲都唔高尚
即使而家比我揀多一百次
我都唔會有一次選擇返去果啲工作之中
只會後悔點解一開始要浪費時間係果啲地方
m記七仔唔係屬於我既地方
永遠都唔會係

其實你講咁多都係想美化做雞既行為
不如你留返比自己日後既小朋友講
等你啲小朋友長大後做雞
你就明點解社會咁抗拒做雞既女仔
係你on9係都要揀7仔m記做
做sale又可以抽私佣 返boutique仲爽 無客黎可以做自己野
根本係你自己唔識揀工又唔識返工
然後就扮晒可憐覺得自己全世界最慘既人然後做雞係唯一既出路 依家做雞比人篤爆就自卑晒
你地班香港男仔睇清楚啦 做雞既女仔只會講自己有幾慘 事實上就無恥唔知醜 你想日後揀條女都係雞?
做雞做到咁有志氣同骨氣
世界少有呀
繼續努力做落去啦

不過唔好老左搵人堆單 記得靠自己好喇

一隻有原則既雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞