一人一間睇咗IG廣告去幫襯嘅Salon/髮型師 (2)

1001 回覆
144 Like 5 Dislike
咩名
有冇人知呢間好唔好
好同意

不過有個位唔同意既係

10個鐘做10個客果度。。

因為技術技能夠,而且有自己既專業幫手

品質同時間 唔係直接掛勾
假如剪個頭1~2粒鐘 唔代表佢一定靚
反而會唔會似唔識唔熟練?

現今上網或比錢上堂
都會學到d 系統 技巧野
係去到 快而準同有效果

我反而覺得佢地係缺少左

係同對自己既要求
對自己既職業既尊重
責任心
學習進修既態度
系統,安排,準備
同呢d 野
有關

但你以上講既野 我都希望髮型界唔好再惡化。。
剪一至兩個鐘可能個師傅真係去認真分析頭骨同髮流,香港已經好小髮型師真係坐低認真睇,睇得出巴打好有熱誠,不過巴打既作品有點單調,相信改變睇法會更上一層樓,希望香港髮型師變得更好
借朋友ac,
幫襯過一次 ,覺得佢幾有耐性,好努力解釋比客人知頭髮知識。我本身頭髮好爛,想電但佢又唔建議我電,所以我都聽左佢講不如keep好髮質先再諗電唔電..
有冇邊間係剪男 剪得好?
歐日韓,長中短都搞得掂 都單調

唔係既,我鐘意既野係一期期一季季會轉

我當係衣著咁,所以可能同期po 既野都會係咁

坦白講

係唔會需要一兩個鐘
頭骨 毛流 係熟能生巧同系統性
上至沙宣。debut

下至 明日香既教學

其實每一part 係點控制同點處理都係有方法

唔計起 外線 結構
內層次 同線條結構底下

骨有凸,有粒
毛 順流 逆

長度區
堆質感
層次感 邊d 位主導
同埋 線條係邊個呈現出嚟

凹凸有致 將,缺點模糊 優點突出

係髮型師既工作

btw 我只係想表達 係真係有熟能生巧同系統性

咁當然 唔係你上述講緊既類型啦

咁唔通阿學師摸摸下摸兩粒鐘 同你熟手剪半個鐘

兩粒鐘又代表d 咩

最緊要你知邊d 位做d 咩 你用既方法係做緊咩

當然時間唔係一切
今朝聽到有單野 漂頭漂到個女仔個頭皮爛哂
永久生唔到頭髮 有無人知邊間?
認同,佢好有心機剪,對剪髮有份執著
有冇人去過AR salon
好唔好
但佢又真係染到我想要嗰隻色
同埋幾個月都無變黃
電正常,但唔係好識剪,都係比D新仔搞
唔講啦一陣以為我賣廣告
只可以講我髮型師唔太識講野/講野好差
Yon好俾心機剪,剪完之後去影樓影相d人同呀媽都話我d頭髮有層次幾好睇。我剪之前有睇呢個post話佢串,我實際上到去又唔覺佢對客串呀
男仔想電錫紙燙有咩推介
樓主有冇update
而家情況同你差唔多
借ac
啱啱去電咗,幾好睇,電之前會做treatment等啲頭髮補充番營養先又有教點樣護理頭髮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞