一人一間睇咗IG廣告去幫襯嘅Salon/髮型師 (2)

1001 回覆
144 Like 5 Dislike
我都試過係佢度染髪
我俾左佢ig張圖佢話染果隻色
但染到出黎勁深 好似假髪咁
佢染完問我覺得點
我笑笑口話好似深左少少
佢就即刻西面 話自己無p圖無盛
仲話我跟返你個要求架咋
其實我都係表達意見姐 我都無要求佢做啲乜
洗唔洗串柒柒用啲西態度對個客
想電髪 除左yon有無其他介紹
原來唔係淨係對我咁西
所以唔明點解咁都唔入伏list
我都想知 幫你補張圖先

見同Soul Hairdressing同一地址 本身準備去而家驚驚地
同問 希望推到有人試過分享下
咁多都係女仔頭相佔九成
男既有無
本身去開voi voi
下我都係透過Ig 揾佢整頭喎
無你講到甘差bo 似乎
整完效果出嚟好掂喎
係我想要隻色 效果吾錯
現家我個頭甩左色仲keep到
佢叫我去補色,但我仲未補
我覺得隻色甩得仲靚添阿
佢係整得幾好,但如果係長頭髮,除非你超多時間,如果唔係...

試過上佢到整頭,由11點坐到夜晚9點半,中間問佢可唔可以早少少完,因為約咗人,佢仲要小返我話我俾壓力佢同埋無認真看待同佢呢個appointment 最後9點幾先有飯食又放埋個朋友飛機,走個陣望住d頭髮心諗:真係值得咩?時間都係錢嚟㗎

明白佢完美主義,所以想大家有心理準備

利申:佢一定要我染先俾我電,所以最後做咗染+電+剪,埋單3xxx
想問下佢有無講點解一定要染埋先電得啊?正常唔係染+電仲傷啲咩
上面都有人講過,話佢要染左先電,最後淨剪。想知咩原因
電髮藥水與染膏都是强鹼性物質
强鹼作用是打開頭髮表層(開門)
讓頭髮進行入色或折解結構
達致電染效果

.

而酸性則會鎖緊結構/閉上表層(關門)
Treatment 類,電髮2 劑 就是酸性

.

高鹼度可大概理解為斧頭
低鹼度可大概理解為小刀吧
酸性可大概理解為縫補膠水吧

.

故此直接以藥水預設的高鹼作同日電染
便會雙重打開門口
造成雙重傷害
故一般不會燙染同日

.

剛染完的頭髮要同時電
因為染膏已將門口打開
我會將電髮藥劑降鹼
不用再打開一次門口
藥水只負責鏈鍵還原
好處是以温柔藥劑作電髮處理

.

其實視乎
新生健康髮根的"强"
對比受損中尾段的"弱"

.

舉個例子
新生3 吋黑色髮根是超硬超鬈(需用斧頭)
但3 吋以下是受損淺色髮段(只需用小刀並完全不能承受斧頭)
以上兩段會有一個接駁位---"强"與"弱"是緊接的

這6吋想做番順直
黑色髮根需要用超强藥劑才能還原到
但連接著的是受損髮段
强力藥水即使只塗上髮根
都會有輕微接觸接駁位
極受損的接駁位便承受不了咁强力的藥水
.
高風險
.
如果我先染
將黑色健康髮根打開
便無需强力藥劑
而可選用
較温柔藥水去塗放髮根
即便有一點點流落受損中段也不致炒車
.
這些都是避免出意外的操作方法
.
一直以來
染後再電髮會褪色是因為藥劑高鹼性
又打開了門口
而色素流失
.
温柔藥劑其中一個內容是低鹼
低鹼藥劑褪色輕微
面對受損髮要電髮
需要的其實是還原鏈鍵
而非軟化表皮
調一個高還原低軟化的藥劑
對顏色影響很輕微
但染後才電(門已打開)
卻可以低傷害藥劑去處理
並且在電髮2 劑固定鏈鍵後
色素會重新結合在蛋白質之間
一開始所染的髮色會深番半度

.
另一點我在意的是
電髮最後一part藥水
是用以鎖定曲紋及關上門口
電後再染
門本已關上又再打開
鎖定的曲紋彈性會損耗
髮質再一次承受鹼性傷害(除非淺染深)
而電髮過程中所填充的養份也會損耗
.
所以我的做法是染後電
有傷害性的先做完
然後填充營養
最後關門
關門便不會即日再打開(不會再染)

.

而這個做法的缺點是
只能選擇深或淺的暖啡,冷啡,
染紅,染紫,染綠
這些只停留在淺層的色素會流失。
故染紫紅綠就下次淨染。
但我可擁有良好的髮質及緊緻的曲紋。

.

以上是我的其中一種作法
髮況千百樣
沒有一套方法是天下無敵
我只是在不同情況設想安全的方案

.

我的燙染同步
是因應頭髮受損程度
調低藥劑及染料的鹼性
在面對新生的健康髮以外
無論電或染
我是甚少直接使用藥水所預設的高鹼性的

.

利申: i am yon chiu
另外,也不會在電後才剪
層次建立必定在電髮之前
因為曲紋是為層次服務
而不是層次為曲紋服務
必先有層次
再根據層次長短去上電髮芯

利申:i am yon chiu
呢幾年都幫襯過都好多位ig髮型師
同意唔伏list入面既jacky chan係好好
之前係佢度電髮尾,佢好有耐心教我點樣去護理同吹頭
效果亦keep得好好,係我有時懶吹頭先整唔返個型出黎

亦有幫襯過唔伏list既wayne li去整balayage
佢係ig寫佢係balayage expert
不過果次經驗好差,佢ig寫每日漂染最多做三個同埋會親自主理
而佢係同salon另一位髮型師合作既
本身book既時候佢問我想book佢定另一位髮型師
book佢就收貴二百定三百左右,咁我諗佢出名咁多
整balayage本身都已經貴,都唔差在多少少搵佢整啦
於是我預早差唔多一個月book左,但上到去佢居然唔記得左有booking

上到時場地已經幾滿,等左一段時間先等到佢
佢好求其問我想整咩效果就開始整
整既過程都用左成四五粒鐘,但佢只係開始果幾個字幫我整
之後所有過程(包括漂同上色)都係上面講平啲果位髮型師搞

最後出黎效果亦唔好,頭髮既層次比起佢ig po既差好遠
其後我再搵另一位整balayage既髮型師補飛再整先真係整得返想要既效果
而果位髮型師亦話我做既只係普通既漸變
好質疑我之前整既係唔係"balayage"

以我呢一次幫襯佢既經驗,絕對係伏同貨不對辦,
亦唔係如佢所講,大部份過程由佢主理
只能比負評佢
想問有冇人試過ocean.liang?地址都係hairdress soul 驚驚地
邊間整babyhightlight靚?見到好多廣告都七百幾 但怕上到去成千幾蚊
頭皮比較敏感
但布丁得好醜好需要染頭執一執
有冇港島既salon推薦?
我都去過剪,原來好想電埋,但剪完佢叫我今次唔好電住下次先,有解釋埋原因,而唔係一味為賺錢就比你電埋,所以比我感覺佢真係就住每個人頭髪去整個頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞