Router路由器 集中討論區(30) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
有冇人經 pchome 買過 router
見 ax86u hk$18xx 好想要
有冇伏
1800抵買啦
連運費 2K 多啲,平過港行 5~600
台水制得過
運費咁貴
bns轉運好似唔洗咁貴wor
正常單位戶型,大多數400以上router可以搞掂,係你想嘅budget

500蚊 D-Link AC1300 Wi-Fi Mesh 無線路由器 DIR1360
600-800蚊 Asus RT-AC66Ub1 RT-AC68U D-Link AX1500 Wi-Fi 6雙頻無線路由器 DIR-X1560
1000蚊 Asus RT-AX56U

1000蚊樓下AX AC router 我個人list

最平玩AX WiFi 6 router 就D-Link DIR-X1560 ,星期一喺深水埗腦場見最平710蚊,要擴展性好、功能多就Asus RT-AX56U,可以拖隻2.5USB Harddisk 做檔案分享,及私人Cloud Drive,價錢見最平965蚊

利申: 用緊Asus RT-AX56U 及 Synology RT2600AC,網上趴各1000M,500呎單位
一切正常。
洗唔洗買上網線?
唔明咩野上網線? 如果接Router WAN interface嗰條梗係要,Cat6 線OK,LAN裝置睇你自己,除咗NAS之外,我全部用WiFi
如果係講有冇送條線,裡面有一條,但未必啱長度,同唔知係咩野線,我冇用佢
啱啱用speedtest 試,iPad pro 2018,冇wifi 6,網上趴,都正常,之前最高620~630 download spped

借問聲 扁lan線有咩問題?
易干擾
同問見價錢差唔多, 想問推介邊隻多d
有新買新
係囉我專登買扁線添
HKBN 支援 2Gbps 光纖寬頻,能夠於單一網絡提供 2Gbps 的頻寬,下載及上載速度分別高達 2Gbps 以及 1Gbps

佢個客服:
您好,我們的2GBPS是單獨一條線路的。

有冇巴打有用開HKBN個2gbps plan?佢話自己係1條過2gbps
咁電腦駛唔駛要有2.5gbps lan/定普通lan都可以食足?
唔穩定有啲cheap野跌速好勁
想問下屋企大約700呎
NETGEAR NIGHTHAWK MK62 AX1800
夠唔夠全屋收5ghz
見美森199
想問下屋企200幾呎 pccw 1000m,主要用wifi,應該買ac59u定ac66u b1?budget $700樓下。同埋ac59u係咪食唔晒1000m?謝謝
想問吓,如果想要有giga lan嘅router,budget 300內有咩推薦?
wifi淨係係房到用,唔洗穿牆 & 範圍好細
thx
想問下cat7唔係唔用rj45頭咩?
用緊Orbi rbr20 想搵RBW30 做satellite 插走廳socket
行過好多地方都唔見
易壞/爛添
試過上唔到網搞一大輪reset曬d野 請埋師傅上黎睇 結果換咗連router條扁綫即刻無事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞