Router路由器 集中討論區(30) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
我係咁理解
以前有選修signalling 讀左1個course
不過大部份都唔記得
360尺 r7000夠唔夠用?見price.com賣7舊左右有無伏?
戴定頭盔 唔熟呢d

我一路唔係太明點樣2000m上網
我理解係要isp俾一條2Gb跟住中間全部device都行到2Gb先可以
isp俾兩條1G你link aggregate之後,router可以出兩條1G分流,但一部device個樽頸都係1Gb
者係nas行dual lan俾兩部device同時用盡1Gb一樣道理

除非isp係俾一條2Gb去隻modem係2G+ router係2G+ 你部device又有2G+嘅lan card(wifi?)
但isp嘅plan好似全部都係2x1000m,even 4x1000m都唔係真4Gb?查咗d plan說明都係話頂盡1Gb

or巴打咁講部router識將兩個ip整合做一條2000m(定係modem搞掂)
which前面有巴打做到嘅1000m+測速

講到好亂有無人解答下
ac86u用到5G但係用唔到2.4G
有冇人知點解
利申 IT白癡
原來5G都用唔到
我每一點睇
你話router直出有94x 係正常

Router出5g 有2xx-4xx 係正常
視乎個服務server同手上裝置而異

Lan線出得3xx 呢到就有問題
你第一點話直出 咪正常
後者又稱lan out 3xx係有啲奇
Lan咪插左咩設置去test?
所以我會揀6號頻
setting?
頭盔 我都唔熟
router將兩條合一
但聽講都係唔係真2000
有錯請指正
一開頭應該係講modem直出唔少巴打都係咁描述
我睇字面去解咋
思考緊買AX56U 定 AC 86U.
暫時冇WIFI 6 裝置
開頭係modem 直出94x, 但經rounter 用lan線插pc 都係得番300幾
試下直接reset佢再連單device測另一位巴打都係咁解決咗問題
有線都有問題就比較複雜
setting係指個router?

點用唔到法?connect唔到?
connect咗上唔到網?
connect咗 滿格 但係用唔到
電話wifi有冇感嘆號?
有冇有線device可以試下?
iphone有得睇感嘆號?
我部手機connect咗wifi 但係照用緊數據

咩為之有線device
即係電腦
插到lan線

試下connect住wifi
用browser開192.168.0.1/192.168.1.1
router喺廳 電腦喺房 試唔到
開咗
一直喺到reconnecting
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞