Router路由器 集中討論區(30) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
AX86U

無風扇 = 8XX~9XXM (間中 8XXM)
加咗扇 = 9XXM (固定 920M+)

用緊 notebook 嗰種靜音扇
摸落去無咩風
唔得啊你睇到邊張圖?
mesh係衛星機之間 上網都係要靠返主機連modem
如果你要將你隻舊router放入去mesh入面佢就會失去連網功能,用返首頁嘅講法係主router嘅延申衛星機,所以係要連落主機到交俾佢管理
如果舊router直連modem就會同以前一樣,你可以改一樣ssid但唔會有mesh效果
電巴係建議你用ax做主機因爲勁D,但如果你堅持隻ax放房而你又賴咗綫就可以modem連入房主機再駁返廳衛星機,不過咁都幾搞笑
房主機出返廳衛星機可以直接用wifi連,要穩定全部用綫connect你就要鋪兩條綫但正常人就會modem連主機再鋪一條綫連放係房嘅分機
不過直接用wifi連都ok啦 橫掂你主要用房個個
房係另一層 所以點都要用有線去連 咁唯有放ax係modem隔離 然後房用ac 啦 或者直接買多隻ax😂
原來係咁住狗竇嘅我就唔知多層係咩體驗la
mesh好多係賣外國住house嘅人 不過佢地都樓又唔似我地鋼筋水泥
岩岩醒起你隻舊router唔係mesh套裝入面d機 用wifi連可能會好差
睇下其他巴打有無更好意見俾你
我應該會買多隻velop 但ac 低階少少
想請教下各位巴打
如果屋企得400幾呎 3房
想廳擺一部router 連modem
另外房想再擺多部router 拎嚟駁上網打下機
請問有冇推介
新手一問,見巴打們介紹ax 56u,好似幾好,但我屋企無乜行ax制式既裝置,如果買呢款會唔會無用,定係買ac86u? 定係有新買新?
買套mesh
最後決定買左部AX8 ,等緊送貨希望唔好失望
想插隻External HDD 去Router當NAS用;
有冇牌子型號推薦
rbk好大舊, 有冇細細舊既mesh router介紹?
同問
依家係廳router連房router再出比電腦
可以點升級?
有新買新 ax遲早用到 你買部新iphone都用到
有冇ching 評價asus 隻ax82u
見佢岩岩出 個款又唔錯
不過點解水同行個價差咁遠
佢個規格又如何 因為想出呢部
velop
諗緊rbk852定velop 5300好,最高要速度夠快,同有VPN可以RDP返屋企。
依家2.5‘全部都係smr 放重要嘢就做好backup
兩隻都冇vpn 快就兩隻都同cpu 一樣咁快
唔係wd 就係seagate 啦 都係得呢兩隻大牌子

咁如果ASUS 隻zen wifi 同Netgear隻RBK50同google nest wifi
依3隻有冇推介邊隻
咁我再等吓啦,而家用緊隻WRT都有OpenVPN,無諗過新都無。
rbk50

有無巴打用緊呢隻可以俾啲評語 上網睇左陣暫時呢隻比較啱心水
asus zen wifi or linksys mr9000x *2
不過巴打你400呎唔洗用ac3000 mesh啦,ac2200 mesh 都得,平好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞