Router路由器 集中討論區(30) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
直接換啦
以前腦場有coupon送
依家唔知有冇
price.com 邊到平咪買邊
豐澤好似都有賣
mesh 嘅u 就一定係高通
博通多數穩定 但萬年u 制程落後d
高通u 制程優勢 發熱耗電低d
好想買Ax82u 純粹睇樣

淘寶ASUS旗艦 人仔1119
港行 港紙 2399

差成千銀,淘寶國行會唔會有分別?成日驚會爆炸

另外係咪可以上港代理買返個火牛就用得?
qualcomm
博通u熱到可以焗桑拿,不過設備兼容性就博通u好d
利申:用緊ipq 8071a
用緊Asus 66U
覺得佢真係熱,不過好穩定
近排想換Router,見到呢個post
都係睇定啲先,好似好多嘢要睇

估計自己會換全屋電器做4K ready + 將會玩智能家電
未知買邊部router
中國版嘅router好多係閹割版
推薦linksys velop mx5300,硬件配置好過ax86u好多,不過就冇2.5g port
請問如果2個mesh之間用lan線連住, 咁二頻同三頻既mesh係咪冇咩分別?
同埋高通u第時升級fw支持wifi 6E,將來都有機會有openwrt玩,博通u就唔知,同埋得個濕鳩梅林
早排入手左兩隻asus rt-ax3000
用後評語:超級垃圾

主要用途係一隻擺喺廳駁住Modem
另一隻擺喺房,中間用明線lan級駁埋,做aimesh

喺廳嘅時候Wi-Fi非常暢順,入到房嗰隻用lan線駁desktop
1000mb嘅plan, 都出到900幾mb嘅速度

不過喺房嘅時候,個5G channel wifi速度就離奇地唔穩定。正常嘅時候都可以去到500幾mb, 但係好多時候都會drop到得幾mb
巴打有冇試過as56u 零距離speed
利申想買
即係Linksys velop係Qualcomm chips?
另外,Linksys個UI setting似唔似Asus咁齊,例如有得set VPN / 防毒?
有咩唔同
又要打J

想問個問題
開咗雙 WAN 情形下
如果電腦開咗 VPN
個 dual wan 會點行
係咪會失效
我自己試就得返 8XXM
直接吉佢後面菊花 (reset) 掣,上返 7~8XXM speed,之後換埋 CAT7 線,再放佢入房開冷氣直吹,直衝 9XXM,開埋雙 WAN,上到 14XX~18XXM

應該唔洗退住
用多幾日睇下點先
用電腦 app 開 VPN = 850M
經 ax86u router 開 VPN = 210M
router 開完電腦又開 = 180M
router 開完電腦又開跟住 firefox 再開 = 都係 180M 但明顯 load 得慢咗
其實無硬件一樣,天線個d改地區就得,fw買返黎可以flash ,講閹割可能係講tp個堆支那牌會偷工減料

主要問題係保養 同埋裝後門
問咗 ASUS 如果 router 有咩事攞上代理可以即時一換一

即刻加返港行唔少分

用得返就好
係qualcomm, vpn就多數都有得set
會唔會係vpn 只派到1個ip 比你
所以雙wan 冇用
Your Isp dchp does not function properly究竟係isp定router問題,上網search有人話係asus router問題但句野本身就講緊isp

利申用緊asus router,cable management完重插d線就上唔番網, factory reset過哂
好似買套裝有coupon, 你去深水埗行下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞