Router路由器 集中討論區(30) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
9 Like 0 Dislike

好撚葡萄
如果放得出隻mx5300 就好
一定轉netgear 爽下dual wan
netgear 邊隻
Rbk852
Mesh wifi6 有得dual wan
有米
不過唔知依隻好啲定mx5300
係豐澤買完先見到你個post
買多隻做mesh
linksys 遲啲個隻mr7350 好似係
行dual wan 不如asus 好過,ax86u/ax88u
想要mesh
即係都買得過
想問有冇 multi-WAN Router 做load balance
但係WAN input 都係Wi-Fi 冇Lan 線
我有自己搵過但都係都要Lan 線...

正常嚟講係一樣
照計OK掛
唔知實際上又係點
睇吓有冇評測
rbk852 有dual wan 既咩?
想請教下各位大師
細佬我部Asus AC-86U打左柴,之後出左部TUF AX3000黎用
岩岩發覺部AC原來未過保,所以打算去換埋之後係間屋度放兩部router, 一部放返係家兄間房 [ 同我放PC嘅地方隔一幅主力牆 + 一幅間隔牆] ,一部駁出廳 [同我放PC嘅地方隔一幅間隔牆]

本身屋企得我一個會用PC上網,但偏偏我部機個位係遠離modem/router, 所以咁多年都係用上網手指黎上(依家用緊ASUS USB-AC68,同部86U同時買)
依家有兩部router就打算試下自己拉條明線for PC用,由modem到廳大約拉5米, 由廳router拉到電腦主機就大約要拉15米(有預多位)
想知大家有冇推薦嘅現成lan線,Cat 5E或者Cat 6都可以,
同埋以我會打online game嘅情況下,係咪放部AX係廳會好過放部AC?

睇左呢個post 之後總算明左點解用部AX放5G wifi出黎, 有device會search唔到或者用唔到 但係仲未明點解我要停用5G個mode先可以做到連2.4G唔洗成日斷,先感激各位ching And sorry for 1999
畫出黎會無咁1999好抽象
想請教下各位大師
細佬我部Asus AC-86U打左柴,之後出左部TUF AX3000黎用
岩岩發覺部AC原來未過保,所以打算去換埋之後係間屋度放兩部router, 一部放返係家兄間房 [ 同我放PC嘅地方隔一幅主力牆 + 一幅間隔牆] ,一部駁出廳 [同我放PC嘅地方隔一幅間隔牆]

本身屋企得我一個會用PC上網,但偏偏我部機個位係遠離modem/router, 所以咁多年都係用上網手指黎上(依家用緊ASUS USB-AC68,同部86U同時買)
依家有兩部router就打算試下自己拉條明線for PC用,由modem到廳大約拉5米, 由廳router拉到電腦主機就大約要拉15米(有預多位)
想知大家有冇推薦嘅現成lan線,Cat 5E或者Cat 6都可以,
有搵過好似3M同台灣CTI都有相關產品 Belden應該得要自己DIY嘅線?
同埋以我會打online game嘅情況下,係咪放部AX係廳會好過放部AC?

睇左呢個post 之後總算明左點解用部AX放5G wifi出黎, 有device會search唔到或者用唔到 但係仲未明點解我要停用5G個mode先可以做到連2.4G唔洗成日斷,先感激各位ching And sorry for 1999
線買返大牌子應該無咩問題
wifi個到我都唔明你用2.4g用唔到5g
想問下AX56U 係咪無咩firmware 可以玩

openwrt 果d都好似搵唔到 得果隻AsusWRT 可以玩下

小晝家作品,希望大家睇得明
紅色圓係家兄間房放modem同埋router嘅地方
紫色圓係打算放第二部router嘅地方

黃線係主力牆,啡線係間隔牆
五角形係放PC嘅地方
意思是咁的:
部AX可以比我做setting,將唔將5G同埋2.4G分開做兩個wifi網絡(我唔識點講,即係如果分就會多左一個wifi接點叫做"abc_5Ghz")

如果我將佢分開做兩個連接點,我屋企除左部switch無一部機連得到入5Ghz嘅接點, 同時間連緊2.4G wifi接點嘅device隔一段時間會斷,而且唔可以自動重新連接

最後上ASUS官網睇(https://www.asus.com/tw/support/FAQ/1042475) 之後令到wifi熱點變返做一個("abc") 先解決到個問題, 但變左用唔到5G個功能
asuswrt-merlin都ok嫁
本身嘅asuswrt都ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞