Router路由器 集中討論區(30) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
咁今晚試下喺 router 層面開 vpn 睇下會有咩效果
modem 重開過未
恭喜爸打終於撚掂隻router
同一環境下,netgear r7800 可以直上 9xxM,ax86u 就要搞咁多嘢
我部S8+個wifi同4g 壞壞地
上面個數係部野仲正常時試既

如果我記得, 今晚拎部*** A70幫你試下貼住個router試
而家我 AX86U + iPhone 11 Pro 零唔零距離都係 490M
但 fb 見有人上到 700M
打去問 asus
條友話正常
關唔關intel wifi事
我係部nb到試到intel wifi module有幾差

btw 我屋企得ipad mini 5 一樣apple產品
如果想NB玩到AX 係咪唔好買INTEL AX200?
好想要

你呢個擺位用mesh啦
用單隻好難搞得掂
講速度我以前用R7800真係冇投訴
逼我換係因為佢成日會死網絡上唔到網
如果佢穩定啲,用佢10年8年真係冇問題
我用iPhone 11pro連Wi-Fi4xxm
iPad pro2020連5xxm
iMac連lan係9xxm
利申用緊mx5300
我覺係Apple問題多
但我成家都係Apple,冇其他裝置可以試到
想問下 rax80 ax86u ax88u mx5300應該點揀
mesh比屋企ban左,話唔想有隻野放係房,同埋個走廊位無電制,所以先睇隻AX58U 會唔會好D
唔駛諗
主人房同尾睡房頂盡 D房門開左時收到2格
關左門會斷線

你放廚房?入走廊果個位會好D
但唔好諗用黎打機
rax120 封頂算啦
對正走廊 咁全屋都會好d
不過入咗房就算啦一係你坐係門口用
其實屋企咁大就真係整set mesh先合理 宜家放一隻走廊尾就搞掂曬房coverage
d mesh router又無天綫三尖八角 都唔係好礙眼姐 當隻喇叭仔/空氣清新機
我都3房
都係1隻router就得
問題係個單位既設計
佢呢D好似係叫鑽石廳3房?
我iphone xr 平均500-600m
以前討論過似係iphone 11pro wifi 接收chip 問題
鑽石型唔係五角形個d咩 我就係三房鑽石廳啊
router放樓上巴打飯廳個個位幅主力墻 中房已經收唔到 所以個到又加多隻ap
樓上巴打個個仲衰 拉到咁長又要兼顧客廳同尾房
如果唔放大房放另外兩間房可以嗎?
HKT 1000Mbps
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞