Router路由器 集中討論區(30) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
真喺唔識set, 唯有我再研究下
想問下正唔正常
Icable 1000M
用全新ASUS Ax56U

經router 直Lan 9xx download 9xx upload
WI-FI 5G 得番2xx download 3xx upload (iPhone/ laptop 都樣)

新買嘅使唔使去換過一部
500尺,方形屋
一直用緊AC68U
router放廳。入房要穿一幅石屎牆 ,一幅木板牆。一直唔夠力。
最近升1000m。
唔打機。想喺房睇4K streaming。

求教
linksys 電源線個頭內圈係2.1定2.5mm?

隻MR7350聽日到
繼續收2a linksys 原裝牛一隻
水貨?唔包牛㗎咩
係 幾抵玩 兩隻加埋應該around $2000
有無巴打asus58/66U平放
唔知之前有冇人講過,但想問下tp-link既router係咪有咩問題,點解一開始個post話唔洗討論落去
支那野
有無清幫手睇睇
想問下正唔正常
Icable 1000M
用全新ASUS Ax56U

經router 直Lan 9xx download 9xx upload
WI-FI 5G 得番2xx download 3xx upload (iPhone/ laptop 都樣)

新買嘅使唔使去換過一部
睇開d啦
數字遊戲,夠用就得
我覺得正常
大陸野
可以試下 wifi 果邊揀好哂channel
set 最大bandwidth
再冇pw 試下個極限速度
不過300幾算唔低
見自己NB個HDD唔夠用,今日去買左隻外置嘅HDD插落隻AX88U當NAS擺片用,但係唔知點解SET極D片o係部NB開都係要DL落黎而唔係直接播放,唔知SET錯D乜(但係用VR QUEST睇又可以開到...)
多謝各位解答
個cable 師父話正常應過400
而我直Lan 有9xx
部機又唔係太廢
2xx 有D 問題

拎部機去黃金換
驚俾人屌返轉頭
HKT 1000M
決定換走而家部 TP-LINK A7
其實wifi 有大量data flow (e.g. youtube 4k / google drive sync / BT) 就斷係咪router 廢handle 唔到constantly 用~5/600M upload/download 既問題
2.4G 同5G 都斷 自定channel 等等全部試過

好似由200M 升1000M 就開始咁
300幾實唔換俾你
上代理 都唔知有冇人睬你
tp link 係原罪
唔想做中國殭屍電腦就換啦
會換AX56U
只係好奇呢個問題係咪common
tp link嚟講 係common
不穩定+load空氣

大家有冇用開Linksys velop,經常用1星期左近就上唔到網,要restart router先至上到?
支國
用緊deco m5

馬上換netgear orbi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞