Router路由器 集中討論區(30) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
賣哂
去咗兇宅買mx 5300 同黃金一樣價錢
請問大家推介 AX56U 定RAX20 ?
屋企400 呎冇主力牆, 會用iPhone 打機。有nas
仲未揀到
AX56U囉
出街買先
但之前用AC68U 麻麻地
明明係router 隔離打機都lag
部rax120減成千蚊以為減得好多
search下先知原來街外一早賣緊netgear減咗成千蚊個價
有時D GAME個SER廢唔一定ROUTER有事
好似傳說對決呢D垃圾
mx5300特價2430入手
但點解用用下會由wifi6去左wifi5
寧願穩定性 自己跳去wifi 5
等左幾個月都未有新更新 仍然3月份251
on9
我第2隻ax12打全屋咪一樣行wifi6
ax12早3個月特價已經衝左
得閒就搞3日特價
你唔係已有一隻?
所以mx5300幾奇怪 兩段5g 分別ac和ax
岩岩買左Netgear r7000,想問2.4gGHz同5GHz有咩分別?點解我連左5GHz好似仲慢左既?
標題係咩意思?
我記得呢隻野宣傳係一隻3頻router
普通router係就咁5g食曬wifi5同6
呢隻野好似獨立左
正路5g更快但穿透力差
用緊ax12
但打算買隻mx5300慳位d
點知試落接收差好多下
都係用落第2間屋到算
係咪即係房就連2.4g,廳或近router既device就連5g?
你試下分開3條頻獨立ssid 會唔會好啲
你屋企幾大先
正路5-600呎5ghz打全屋都冇問題
買左mx5300
Iphone 11 pro max 係 附近位置wifi上到600mb

不過有個問題想問
如果mx5300可以拉線到尾房
然後插線ac68u lan port
其實咁用係咪無問題?
Ofca speed test 又快左好多
其實會唔會一開始買多隻ac68u平啲抵玩啲

Between, 開心用緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞