Router路由器 集中討論區(30) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
本身用緊唔夠再加分機就可以,成套換咁揼本
想行wifi 6 可以單買mx5300 換做主機,將現時3機velop tri band 轉做分機,咁樣逐隻加上去比你成套換化算好多
你用咩router先
ax3000 5GHz/2.4GHz 2x2 mimo
5GHz 160MHz: 2402Mbps/ 80MHz: 1201Mbps
其實呢D一次最少要買幾多?
我想轉2gbps plan後幫近果堆device由cat5換cat6a線
就咁買10m自己剪得唔得?
工具我問到人借 頭都係rj45?
明白巴打 我試試佢 唔該晒你
唔該晒你巴打
拉lan線咁大工程應該唔會考慮
後者係咪用翻佢個app就可以?
追完post 唔係太熟router想再請教一下各位清

屋企2房2廳, 走廊唔算太長,主人房同廳隔左2幅非主力牆 ie. modem|書房|主人房)

岩岩裝nevigator 1000mb,諗住買ORBI 但係心大心細RBK20定50。目標想主人房接收好d少少同唔好浪費1000mb bandwidth

平時會同時會connect 用既devices 大約5部,暫時無機support wifi6

其實咁嘅設定下係唔係買RBK20 都夠?

- RBK20 5Ghz個條同樣都係866mb (實速應該大概都係max 400mb?), 都算接近用得盡1000mb網上爬
- 用嘅Device 都食唔到500mb 實速
- 係爭backhaul 條1733mb, satellite 可能會有少少跌速?

Thanks thanks
點解要劣幣驅逐良幣
係咪都有分質素
靚料譬如 amp 呢啲牌子至上到咁高速?
ax82u 有 2.5g wan 咩
唔係 ax86u 至有?
ax82u有1個2.5Gb wan
ax86u有2個2.5Gb wan
我要20m+
我本身嗰條係 5e
係 isp 師傅夾畀我
唔清楚個質素可以去到幾高速
都係買過條最穩陣
5e最多1000m
ax86u 邊有兩個咁多

82u 官網無寫 support 2.5g
啱啱Check返應該wikidevi資料唔啱

2.5g wan x1 (可轉 lan port)
1g wan x1
1g lan x4 (可將其中一個 port 轉 wan)

玩法:
兩條 1g 分別隊落 1g wan 同 1g lan port
經 2.5g port 全速放畀 pc
留名等睇有人買完 82u 至發現無 2.5
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞