Router路由器 集中討論區(30) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
冇得熄?

多謝解答

想問多一個問題
如果我一隻MX5300 搭一隻 AC
係由一個area去另一個area之間 會唔會因為AX 轉AC 而斷線架?
android 10 可以
android 10 預設連wifi 會隨機mac address, 可以set 返用裝置mac address, 但安全起見係信任既wifi 網絡先用
其實好簡單,只係update firmware 咁, dl merlin upload 上router 就可以
非asus 裝merlin可能多少少step
因為official嘅merlin本身只係俾asus router裝
for其他牌子裝嘅merlin有侵權
for其他牌子裝嘅asuswrt-merlin都算係複製版,甚至係閉源嘅改版
唔會 mesh識自己轉 不過要你隻ac都support先得 瓶頸係曬ac個邊
ax58u 都行到900幾咁 ax86u個堆都唔洗賣了
睇下點定義斷線 同咩情況切換
某d app 係切換果下 會出現重新連接
有d就好似卡左一下咁
有d 例如睇片 就跌一跌解像度
明白 瓶頸意思係如果我mesh連左隻ac 就唔會再貓到ax?
你係ax 範圍咪用到ax
不過9成ax 係廳
ac係房
變左好似係用緊ac咁
咁就好喇 我諗住ax放房自己用 ac放廳比屋企人用
你ax 主但放房?
modem 入房?
真seamless roaming要支援k/v/r協議,which唔係隻隻router都得(就算mesh都唔一定係),例如asus aimesh就係假mesh,之前有巴打答家用嘅得lynksis下放曬

routers+你device都支援嘅話係可以做到切換時低ping低packet loss,者係上面巴打講咁同人facetime卡半秒
唔支援的話係可能唔識自動轉、轉得慢(卡幾秒),甚至斷線
咁就睇你有無追求廳入房個陣無縫切換嘅需求了
我見page 1張圖ax - model - ac 咁用lan線駁埋都得?
其實又唔太追求無縫 唔好太誇張就ok
係可以用lan 線駁起d mesh point
咁ax 性能上勁d 做主機會好d
廳modem- - -房ax- - -廳ac
巴打有鋪線入房都得嘅
扁線有咩嘢問題
上面有人答咗
Router路由器 集中討論區(30) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router
https://lih.kg/qbrMeKX
我廳放model個位有係牆拉左條線入房 因為而家用緊2隻router 2個ssid

一定要 modem --- ax ---- ac?
可唔可以 ax ---modem---ac呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞