Router路由器 集中討論區(30) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
我係樓下條街都收到1xxMbps
咁如果轉RBK50呢?速度會唔會快啲?因為我依家connect衛星機得百幾二百mbps
買咗隻 linksys MX5300
400呎
放AC router同一個位
收得好過AC
可能因為收AX>AC

PCCW 1000M----->MX5300
Speed test:
Lan cable 930M
Wifi AX
galaxy s20 1 Meter 600-800M
galaxy s20 一主力牆房 300-400M
RBK20上RBK50緊係快啲
唔想用openvpn
係得SYNOLOGY有4種VPN協定
SSTP
OPEN VPN
L2TP OVER IPSEC
PPTP
Google 舊post

有巴打都話分別唔大 (rbk20 轉mk62)
請問邊啲mesh套裝好呢? 有無介紹
2隻mx5300?
2隻好似有啲貴wor 仲有無其他 budget 3千左右
我隻ax12穿完主力牆仲有700M
利申xperia1m2
你不如一隻ax12?
間唔鐘特價就28xx
定還是我買多隻asus 做aimesh 有乜型號做mesh節點好? ac86u得唔得?
假 mesh黎
屌用好少少喇
router唔好慳
好少少既係邊隻
一隻ax12就可以搞掂?

1400買英水
如果mr7350出行貨 買兩隻黎做mesh會唔會係good idea? Assume Wired backhaul
算係比較平嘅wifi 6真mesh, 又多lan頭 好過mk62
轉左pccw一個幾禮拜
真係比hkbn慢啲
5g channel有無set自動
有嘅試下改返手動set死兩隻唔好互相干擾
當然都唔好同隔離屋撞channel啦
幾好吖
Set 手動意思喺分開2.4g 同 5g channel?
有試過,不過情況都喺一樣
唔係 分開咗嘅5g都可以行唔同channel
不過我唔知mesh有無得分別set部衛星機
用緊orbi係咪用唔到surfshark個vpn
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞