Router路由器 集中討論區(30) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
有啊 我上面咪提過ax58bt同埋圖入面嘅ax3000
不過貴一大截 有信仰咪ok
咁啱技姦做特價姐
無留意出面賣幾多 不過標價giga msi都平過 支那tp/comfast二百有找 再唔係裸卡一百蚊都得
推到有人賣
與其擺係到不如賣俾我換餐飯錢
Lan定wifi
我都係上星期轉pccw 1000m用cat6線駁modem用電腦測速download同upload都係得6xx左右
換laptop插lan線測速都一樣,師傅上嚟check過條光纖話無事而佢用自己部laptop插lan線試又上到9xx download
都唔知搞咩,最奇係我用iperf試down同up又上到9xx
一用其他speedtest試就跌返落6xx
岩岩升左1000mb上網 個router應該行得100
1000筆直買咩router好
利申唔識router
有無高手解答下
點解我新買部Ax56u 成日斷 粒燈成日變紅色
剩係 較左5G 80Mhz Channel 100+
家用5-6部devices

HKBN1000mb 上網
一千買ax56u

Linksys velop AC2600 冇手動brand 選擇,有冇得改
唔怪得呢排成日自動reboot
原來有新fw
去官網手動dl 新fw
再更新隻router加hard reset
係Lan既速度, wifi得2xx download / 2xx upload,不過唔知係唔係我router ac-58u唔夠力……
Ac58u肯定夠做
你用iperf測速睇下有無9xx mbps
iperf係直接test你個頻寬唔經isp
iperf簡介:
https://www.itread01.com/articles/1489286313.html
測速教學:
https://youtu.be/Hx2cJAh28oY
btw 你用ac58u (ac1300) wifi 有2xx download同upload係好正常
我部router係r7800 (ac2600) 用ip8 test都係得2xx download同3xx upload
用屋企人部xr test就有4xx download同3xx upload
wifi速度除咗睇你用咩router之外都好睇你部機新唔新
部router老化會變弱?
明白了 謝謝巴打! 我研究下個iperf
我邊度有講router老化變弱
sor
閱讀5**
要平可以買msi
右下角ca mode
ASUS AX86U WAN Aggregation 2G 速度實測

STEAM

簡評:中規中矩,不過不失
wrt1900ac 得唔得?
多謝你
但wrt1900ac隻牛好似output係3a?
想收隻2a既
但google完係好似話隻牛a數大啲唔會有問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞