Router路由器 集中討論區(30) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
[集思廣益] 一齊分享下 ProtonVPN 比較快嘅 Server
https://lih.kg/2118851

or ax58u好
鳩up下 未必啱 等高手confirm
應該就係冇問題嘅
因為V=IR
咁隻router power in嘅r(電阻)應該係fix咗嘅 換言之就係 同樣電壓 佢都係食咁多電

但如果部嘢chur 3A但power得2A會點?
多數情況 一係火牛出煙(差嘅火牛) 或者電壓下降 嚟fulfill個電流即係12V 2A嘅 可能會變11V 2.18A咁
有冇mesh wifi 推薦?
暫時睇緊netgear rbk40 / mk62

而家用緊m5 好慢,唔知衰咩

500幾呎,屋企4個人
https://www.fortress.com.hk/zt/product/tuf-ax3000-router/p/12009459

凶宅買AX3000 好唔好? TUF 有咩特別? 係咪只係個樣唔同
個wife 慢到咁
用緊咩router
唔試下用speedtest?

都係龜速
用緊tplink deco m5
ax82u好唔好?
水貨係邊到買 平咁多
駁左vpn?

呢個test 關左nordvpn
rax20 定 ax56u好?
諗住加隻router自己房打機用+將來會玩NAS
Linksys MR9000X呢隻得唔得?
主機係咩款
我揀牙石
水貨上京東買1099人仔香港水貨都係大陸野
比多小小咪58
本身我4月轉咗隻主router喺廳用Netgear RBK50+1隻衛星
已經覆蓋到屋企大部份範圍
不過由於我屋企太三尖八角
加上屋企十幾年前裝修時on9咗無加電制喺走廊
試咗自己房門口(最入嗰間)加多隻衛星都係連唔到mesh
不過好彩當年有拉線入房
所以諗住加隻俾自己房就算
問呢隻係因為見佢個size算細隻
所以想問下有無人用緊?
都係揀唔到啊 ax56u好定ac86u好
一個wifi6 一個wifi5
但有人話用ax入門不如用ac高階
屋企好細 一部電腦兩部電話用
平時打機開直播
點揀好
有線隻mesh 接lan 線咪得
定係wan 嚟?
一開冷氣部router就跌10度
廳Modem->廳netgear->Lan線入牆->房Lan頭
即係隻衛星可以靠Lan線駁?
廢話
同router 基本上係1樣
只係要分 主副機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞