Router路由器 集中討論區(30) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
早排唔知個ac68u做咩自己熄咗,禁個開關都唔著,抆插蘇再插又唔著,之後搞咗陣唔知做咩佢自己又著返,又唔覺佢壞,都唔知做乜鬼
拍板
買左netgear rbk40翻新機
v1 4a
之後都係3a
繼續推,有無人換左router有2a linksys原裝牛賣
我想問岩搬左屋 屋企wifi 係房收得一格 山埋房門就直情會斷下咁 用緊asus ac5300
wifi位置 大約下圖咁上下

有乜方法可以 係房都收得清楚
有隻全新 TOTOLINK AC2600旗艦級雙頻Giga路由器 wireless router A7000R係屋企

有冇人收留佢,平放,有意留tg
過熱?
SYNOLOGY RT2600AC
定買Wifi 6 mesh好(入門版) ?
有冇拉lan線入房呀?
你router擺係電視果面會收得好少少
中國野冇人要
睇需求啦
入門wifi 6 嘅mesh 香港好似未賣
無錯
如果本身用緊RBK20 想轉MK63轉唔轉得過?
會變咗有wifi6但無咗三頻好爭扎

利申:用緊HKBN1000M
就係無拉lan線入房
叫我買多隻router?
掃過幾條youtube comment
見有人屌mk62斷線
唔敢搏
買隻勁router
上次試完asus rt-ax3000 mesh wifi 之後
發現有好多問題,所以決定轉會試下work唔work

今之用mx10600, 姐喺兩隻mx5300 做個mesh wifi test
我一直都喺用有線回程,(Ethernet backhaul)

Asus個問題就喺 子router, 5g channel 掉速問題好嚴重

今次用兩隻mx5300, 中間用同一個接駁模式,lan線駁埋
母router 放5g大概有400-500mb/s
子router 放5g 大概得返 180mb/s
子router 再隔多一幅非主力牆 5g 已經得返 10mb/s

雖然問題比asus rt-ax3000少咗,未至於會斷線。
但喺 有線回程 唔喺應該 子母router個速度一樣嘅咩

P.s 已確認唔係lan線問題,因為我部電腦係連住子 router,測速穩定有800幾mb/s
1000mb plan
duel band only
我本身都諗緊翻新40定20好
最後買咗20
唔轉好過轉啦
yes, 快唔得幾多
睇圖都見到 訊號入房都撞左兩道牆 正常都衰減好多訊號
一係加隻asus router 行aimesh 但我唔太鍾意aimesh
比我會賣左隻ac5300 轉一啲mesh套裝 你個情況孖裝都夠
諗緊一隻ax12可唔可以打穿曬
我呢隻野我住低階係落左街樓下都收到
收到訊號又未必係會傳輸得好 好易變load空氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞