Router路由器 集中討論區(30) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
m1 + router 暫時sim 卡最佳組合,呢到有巴打係m1 + mesh 效果唔錯

不過提提你m1 長插用要甩電池
你可以買一隻試左先,唔夠先再加,或者平啲加ac 版velop 都得
Thanks!
尾房先做野
想請教下
小弟本身用緊 廳ac68u + 房BUFFALO WHR-1166D
中間有兩塊牆 不過有拉條線入房
最近想升級下房既wifi 唔想每次出廳都要手動轉wifi
同埋 1166d 再插電腦lan 線得100m
係咁買多部ac68u 放入房 整aimesh 係最好選擇
筆直$1000
呢個時間係咪等 6E 既 router 好過買而加啲 6 代, 又貴又廢
我自己覺得mx5300穿牆唔算好強
出咗10600
你隻5300起馬要放$2200先有人要
唔係不嬲都有10600咖咩?
1000M 網上行Netgear AX8 set 咗,但wifi 試咗好耐都唔係好穩定,試過reboot/改channel (52/64/100/161), 想請教各位巴打有咩可以做

Current setting
- 無用 smartconnect
- 開咗AX
- 開左 MIMO
- 5G channel set 咗(64)

Test wifi 好飄忽, 想問下iPhone XS 3xxmb 係咪正常但我見上網有人用iPhone 7+ 都有4-500mb

Test LAN 好穩定
想問下 ax56u 可唔可以用app set 部iphone 打機優先?
其實比”我”係呢個情況
會放左舊router買velop ac2600
新mesh都係$1千鬆
舊router賣左都有啲補貼
我隻ax82u 直出有94x mb, 但一經rounter 5g wifi 只係得 2xx mb , 點set 先ok. rounter lan線出都係得 3xx mb 。 救教 點樣set
Same same, 推
自推
5GHz wifi channel 用3位數既好啲(149-161), 不過提提你會無左160MHz channel width

唔該哂,今晚試下先
請問底板LAN有2.5G lan 有乜用?
咪可以2.5Gbps上網
有啲plan 係兩條1Gbps
跟住用好快router 可以二合一(得出類近2gbps)
但一般底板食到1000only
ax/mumimo閂曬佢
點解煙頭U唔推介
點解RAX40 不建議入手
點解5GHz唔建議人160MHz
唔該各位巴打先
呢3個問題可納入 FAQ 同放係#1
intel u 嘅router相對地不穩定
rax40 用intel u 同時有好多人回報有問題
160Mhz 易受干擾 同 唔少device 都未支援

但rax20呢?
易受干擾(連埋2.4GHz)係咪因為佢overcross咗兩個80MHz?
唔識解
個bandwidth 愈闊 撞其他訊號嘅機會就愈大
你dl個 wifi analyzer app 睇睇果d圖可能會易明d
雖然你揀左唔同channel
但係overall 個訊號其實有across到其他頻道
好似係其中一個原因
rax20 唔識
唔該巴打

即係有重疊啲位就係會干擾到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞