Router路由器 集中討論區(30) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
wikidevi啲料好流下
cat 5e 係規格嚟
你可以自行google
我要20m+
我本身嗰條係 5e
係 isp 師傅夾畀我
唔清楚個質素可以去到幾高速
都係買過條最穩陣
5e最多1000m
who say?
5Gb lan打下
完全唔洗換
cat 5e 1000m 係規格嚟
你可以自行google
想請教下 我岩岩買左隻 AX56U
我set好機之後 得手機搵到WiFi
電腦搵唔到由AX56U 發出嘅WiFi
不過有其他WiFi
請問我可以點處理
申利:電腦唔係最新 不過都16年機
2.4ghz set返 channel 1-11

另外訊號要留g,n
唔係掛,我睇開佢睇spec 多過官網
只係短距離行到10Gb
咁Cat5短離行到1Gb
咁規格制式上唔得
但實際上ok
係我錯
你講實制值,
我講理論值,
冇search到實際行到幾多
所以係你啱
巴打比d意見

考慮緊買Ax56u 定 Ac86u

屋企4百幾尺 3房
理論值細過實際值?
求幫睇
應該係要理解 cat5 ,5e,6 個基本技術規格
cat 個規格 會訂明到 例如係線材嘅spec, 構造, 等等
而係標示嘅速度方面 係要符合 最低規格速度 同 最長支持長度etc
同實際可以行成點 係2件事
所以 out of 規格以外嘅速度其實冇保證
不過有可能有標示過例如 10m 內5e 行到10Gbps
詳情要睇返每個cat 嘅內容 有冇標到
但係要留意 cat5e cat6 個構造已經有唔同
同埋支持嘅bandwidth 都唔一樣
even你想行同一速度 係有機會出現分別
冇錯
以技術規格作參考實冇死
本身線材質素都有影響
山寨線Cat5e充Cat 6
Cat 7充 Cat6
長距離嘅線買返大牌子最穩陣,例如先保證Cat 5e 行到5Gbps/10Gbps
4g router會揀4g ac68u定m1 好
唐樓要插sim上網
M1官網冇貨
68u就有2條天線同之後用返光纖都用到
最好m1 插wan + #1 list嘅router
1000蚊樓內 買隻RBR20 好無?
冇諗住mesh 唔洗買呢d啦
請問有無巴打可以解答小弟我既朋友
問朋友借過2隻ROUTER 用 都係收超慢 ..
用緊smartone 無限sim卡
測試router netgear m1 澳水同netgear R7100 LG

利申:住村屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞