Router路由器 集中討論區(30) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
5ghz係快d個個,分返開會好d,要你部嘢支援先連到,唔係好耐歷史嘅機應該都無問題wo
試下channel唔好set自動,有d device可能唔support部分channel,調返轉我反而聽過有人係switch連唔到
2.4g可能會係干擾問題

floor plan個到兩隻嘢放咁近?少咗幅主力牆係會好好多 但橫掂拉線我會直頭拖埋入房不過你自己就返屋企
仲有用性能好d嘅ax連modem
前幾版有巴打同你一樣諗法
不過拖出黎第二隻係ap純放wifi 上網個d唔係佢搞
5ghz係快d個個,分返開會好d,要你部嘢支援先連到,唔係好耐歷史嘅機應該都無問題wo
試下channel唔好set自動,有d device可能唔support部分channel,調返轉我反而聽過有人係switch連唔到
2.4g可能會係干擾問題

floor plan個到兩隻嘢放咁近?少咗幅主力牆係會好好多 但橫掂拉線我會直頭拖埋入房不過你自己就返屋企

我屋企4部手機,得一部IOS機,佢好似係用緊X 亦都係得佢一部手機用到5G個點
三叔A40同埋罪大 X performance就因為用唔著咁直情唔同佢試, 剩低罪大XZ3收左皮
Switch你朋友個部係細電定大電? 我用緊大電,雖然主要係變左粒電,但唔知入面會唔會都有upgrade到 不過就算我連到,都係收得一格
Channel個度我睇多次#1試下識唔識改先

拉到入房我驚我無命上連登 唔係我都想試下
如果入房要買到20米線會唔會好難買
同埋買線有冇話邊度比較信得過,鴨記黃金太多騙子,如果ching可以點條明路黎行下就好
我打算係modem出兩條線,
AC同AX各自直駁modem(分兩個plug) 之後一部放家兄房,一部放廳
但都有擔心會唔會令modem負荷重左或者拉低左平均網速
鴨記華輝囉, patch cord大把啦
DLink AX1500
TP-LINK AX20 AX1800
ASUS AX56U AX1800
ASUS AX58U AX3000

邊隻好行1000M
TP LINK 700有找但國產
DLink又係可平 800有找

另外ASUS如果想5G用盡1G 邊隻會好啲

其他都可以
唔記得咗最基本嘅方法閂ax mode應該就無問題了

佈局個到應該係modem連ax連ac 前幾頁講過你睇睇 你仲可以玩aimesh
比多少少牙石啦,唔好貪平 ax56u/ax3000 都ok
各位ching 新手想問下

如果買RBK20 可唔可以母機用LAN連廳既電腦 子機放係房用LAN連ps4 大約相距15米
咁樣可唔可行 屋企HKBN 1000mb

想請問師兄們
最近買咗隻AC59U
1000m網上含modem直插電腦足9XXm
但同一條lan線經ac59u入電腦
SpeedTest DOWNLOAD得6XXm UPLOAD反而足9XXm
是咪正常
暫時跟#1做左setting分返開兩個熱點
再轉埋保安用wpa2 - personal(asus建議轉)
用左半個鐘未覺有問題 PC都連到5G

Aimesh個度等星期一去換左再研究下
感謝你啊ching仲有建議去鴨記買線個位ching
D線價錢黎講 Cat 5E同6大約差幾多倍? 牌子睇名我暫時偏向揀3M
見到有幾個巴打ax56u中少少伏 所以驚驚哋

咁ax56u or58u
香港代理入貨未
3年保唔想買水貨
用緊Asus AC68U 成日打機lag, 食雞係正隔離都lag, 最近搬屋換wifi 6 router, ASUS AX3000 gaming 點睇大家? 屌唔屌得過
直屌
我都想入手 想知好唔好?
用mesh得高通 boardcom得asus ai mesh
都係唔得
Call左isp reset都係冇網際網路
水貨平幾百買唔買得過
想請教如果用4G LTE Sim Router 係咪水貨Netgear M1都可以? 有冇d又有得插Wan線 又有得用Sim卡既Router推薦

用緊cmhk 無限plan + 華為水貨Router收得唔係咁好 想換其他
拎wan method 係咪DHCP?
isp 有冇話建議點搞/ 派個ip俾你輸入
其實住納米樓 得300尺
係咪唔洗要咁勁嘅ROUTER
定係而家買都最買WIFI 6 Compatible 嘅?
最近見到AX56U 好似都係入門幾好嘅選擇
巴打有冇其他推薦?

利申: 1房單位 ROUTER想放廳
目的係希望全屋都差唔多速度
Netgear r7000p
Asus ac58u
Asus ac66u

差唔多價錢,想要穩定效果
500 呎屋一至兩埲牆
有 pc, Mac, iPhone 使用
3部大家會推薦邊部呢?
Thanks
500呎到,尾房隔咗一幅主力牆同個廚房
買兩個 linksys MX10600 AX5300會唔會太誇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞