Router路由器 集中討論區(30) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
要講埋筆直先幫到你架麻
$2000樓下
建議做下成set restart試試
Modem先restart再router
嘩 筆直唔錯
有信心一隻過就asus ax3000
淆底就velop 3頻 孖裝
你係咪指先reset後restart?
唔駛reset
純粹restart
Oh thx. Thx埋上面個兩個
因為modem同router restart後一星期左右又會有同樣問題要restart
咁都無咩好做
因為velop無咩好set
咁要慢慢捉下defect
可能係線材
可能係fw
都可能係device

家居其他裝置有無問題?
咁我每樣都試下先,謝謝😊

屋企700幾呎想試下玩 Mesh, 因為房部PS4收WiFi好弱
Orbi RBK20 or linksys velop ac4400 兩款好難選擇, 有無巴打可以幫幫手
我都唔知咩事,用咗兩年第一次咁樣,之後一直用到呢加,係嗰次之後覺得係房易咗上唔到網,唔知係咪心理作用
想買mesh wifi,睇中netgear 的orbi,應該會買兩個套裝,但rbk40 定rbk20 好?價錢差唔多
同埋佢係一主機一衛星,如果我買左之後,覺得兩個唔夠,想再加多個,係咪買多個主機就可以?
唔好意思,新手唔太識,希望各位可以解答
上唔到網嘅 fault 係點?
出到wifi 但斷wan?
斷果陣咩燈號
有冇lan port 通間屋?
2個牌子 是但啦 信仰問題
無Lan port 通屋
你an機行近router有冇改善?
咩機款?
可能個mobile modem 死死地
出到WIFI,應該斷WAN,WIFI LOGO有感嘆號。
Router好似正常藍燈。restart router又變正常。
加point 係買衛星 主機要1部就夠
用咩DNS server?
冇set 就試下轉用google
8.8.8.8 / 8.8.8.4 好似係 (要google下
DNS set 咗auto
轉下其他 例如google
可能isp 個DNS 有問題
香港好似唔見有獨立衛星一個咁賣,見到多數套裝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞