Router路由器 集中討論區(30) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
Ax意思姐係
我明na,AX56U應該ok
今朝買咗部AX56U 但係Set完之後
Wi-Fi同LAN線都已經有訊號同網絡 速度亦正常
但係部機嘅Internet位依然係著紅燈 Browser嘅Router page都係寫連線中斷 有冇師兄知道係發生咩事?會唔會對使用有影響?

更新?
我早幾日買咗ax58u
都係開頭上到
跟著無啦啦唔得 要重開 同著咗紅燈
之後更新完就冇事

成個腦場勁多舖賣扁線
到底發生咩事

扁線
知唔知 amazon 有冇邊隻買得過
我見隻隻都有人讚同有人屌
sad
剛剛手動更新咗 依然一樣
我係駁咗落Modem 實際上係有網絡
但係佢個App同Browser Page都係顯示我連線中斷
問題解決了
原來係Router WAN Settings嗰度要手動較DNS Server先會令佢Recognize個網絡
我啱啱由熄咗自動接上DNS Server,直接轉去8.8.8.8就可以了
ax82u點睇
各位巴打好
本身用緊velop tri-band 三機 用左一年好似有問題 好多位都收唔到(本來訊號已經唔強)
想買一套新既orbi, 但係唔識㨂,你地推唔推RBK752?netgear 係咪得佢有wifi6?
比較想用三機組合
EA8500 係舊model, 已經fade out
直接買個新款MR9000x 好過啦
我見有間有賣buffalo cat6a 但都好似扁線
ax82u 根本就係ax3000 個spec 一模一樣,只不過多左rgb燈

我指既一樣係因為rt-ax3000 本身5GHz 已經係4x4 4804Mbps, 2.4GHz 2x2 574Mbps, 基本同ax82u 一樣係ax5400, 所以根本只係官方正式標返正確數字, 但賣貴$800根本呃錢
想問下屋企100MB上網,部電腦連左lan線,打機有時會有兩下收唔到上網,會唔會關太多devices連緊WiFi事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞