Router路由器 集中討論區(30) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
無事無幹真係唔好up
睇返佢果啲更新 都係穩定性改善

咁唔UP

係台巴成日換ROUTER玩先會UP
Mx5300 點set channel?
入到去淨係見到ssid/pw
有,用web ui 入ca mode 分ssid, 逐個set
web ui 入ca mode
網上行1000mb , 用緊 modem 連緊 google wifi ,
一個擺廳, 一個擺房, 有時入廁所已經收唔到 wifi , 明明擺廳好近廁所
見到隻 ax86u 換唔換好, 係咪就咁將個 google wifi 轉個 ax86u 就得?
黎緊轉1000mb 打算轉個行得盡既router
淨係會用wifi唔插線 屋企300尺無牆
全屋得iphone ipad行到wifi6

1000蚊樓下除左ax56u有咩選擇 ac個d夠唔夠ax56u黎
啱啱買左條 15m cat6a線,番屋企試。 隻 ax82u gaming lan port 出 都係得3xx mb。
但係modem lan直出 係有 9xx mb。
5g wifi 都係收得28x mb ,有冇大佬指點下
冇 佢自動SET
今日搞掂左aimesh
Modem - TUF AX - ASUS AC - PC 咁樣連
線最後一條3M一條MIZU

本身開心使用緊
但係食飽飯解除部oc睡眠模式之後就上唔到網
診斷完話無法自動偵測網路嘅proxy設定
想問下係咪我setting有問題 其他用wifi嘅device都正常無事

btw咁駁法頭先試到有24x mps download同upload 公屋1000mps黎講係咪算係咁架啦
5ghz係快d個個,分返開會好d,要你部嘢支援先連到,唔係好耐歷史嘅機應該都無問題wo
試下channel唔好set自動,有d device可能唔support部分channel,調返轉我反而聽過有人係switch連唔到
2.4g可能會係干擾問題

floor plan個到兩隻嘢放咁近?少咗幅主力牆係會好好多 但橫掂拉線我會直頭拖埋入房不過你自己就返屋企

我屋企4部手機,得一部IOS機,佢好似係用緊X 亦都係得佢一部手機用到5G個點
三叔A40同埋罪大 X performance就因為用唔著咁直情唔同佢試, 剩低罪大XZ3收左皮
Switch你朋友個部係細電定大電? 我用緊大電,雖然主要係變左粒電,但唔知入面會唔會都有upgrade到 不過就算我連到,都係收得一格
Channel個度我睇多次#1試下識唔識改先

拉到入房我驚我無命上連登 唔係我都想試下
如果入房要買到20米線會唔會好難買
同埋買線有冇話邊度比較信得過,鴨記黃金太多騙子,如果ching可以點條明路黎行下就好
唔記得咗最基本嘅方法閂ax mode應該就無問題了

佈局個到應該係modem連ax連ac 前幾頁講過你睇睇 你仲可以玩aimesh
今日搞掂左aimesh
Modem - TUF AX - ASUS AC - PC 咁樣連
線最後一條3M一條MIZU

本身開心使用緊
但係食飽飯解除部pc睡眠模式之後就上唔到網
診斷完話無法自動偵測網路嘅proxy設定
想問下係咪我setting有問題 其他用wifi嘅device都正常無事

btw咁駁法頭先試到有24x mps download同upload 公屋1000mps黎講係咪算係咁架啦
請問邊度有?
豐澤
放行ac86u 意$750
仲有23個月保養
有意tg
https://t.me/Gakkigakki520
search過post都唔太覺有人講無線網絡卡
有冇好嘅無線 PCIe 介面卡推介
睇左ASUS PCE-AC88
屋企主用AC86U+副用AC68U Mesh Wifi
同牌子唔知會唔會有加乘/穩定啲
我同屋企人住 一升個fw有問題
成晚屋企人就會屌柒我
但又有強迫症 見有新就想up
呢隻好野黎 最少佢食足4x4先
Rax40先係煙條
煙條不了
Rax40又大舊又垃圾
我真係對依方面冇乜研究
見上網冇乜人討論
唔知係咪個個都插到Lan線上網唔係主流就冇人講
我以前冇需要都唔會去特登留意
巴打你咁講我就放心去馬
有咩code?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞