[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(15)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
香港睇下金聲/dma之類鋪頭有冇HD650/HD600試
HD58x比HD600多d bass,高頻暗d,音場窄d
熊仔頭都有好多大耳掛牆
唔明咩意思。唔係買支mic 就得架啦咩?
唔係korg 自己都有出kit? 如果係,黃色琴行可能有。
最準當然係用自己平時用開嘅player同歌啦,不過叫人帶個audio interface出去試就太麻煩啦(之前有巴打真係帶過aid-2 dac去試機

冇player/amp可以問鋪頭借,不過歌最好入落micro sd先,或許用streaming

唔想借就唯有用電話直推,雖然會出到聲不過效果就未必準
好d做法就係用電話出鋪頭dac+amp,咁就推得好d
呢個kit 就係kong 出
通利個網揾唔到
呢啲叫binaural audio. 要用binaural mic/ dummy head 去錄。錄完要再搞的

bbc 有條片有講。聽效果可以skip 到去5:00
https://youtu.be/51za5u3LtEc
黃色琴行乜撚都無貨。訂野郁下半年到一年
唔係就咁左右聲道有就可以?
如果純粹好似啲YouTube扒咁做
應該係冇乜人買可能唔夠數量買唔到批發價
而家全世界呢啲唔係必需品都冇乜人買
2 支mic 就咁擺係到唔係binaural.
asmr 唔一定係binaural. 無咩youtuber 係做binaural amsr
唔好意思 係咪要跟埋一啲步驟同埋用佢個軟件先做到?

見佢好似就咁放兩支咪入耳仔
然後帶耳機聽歌
https://youtu.be/2QbV8HjZ-Yc
要process. 有樣野叫HRTF,
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Head-related_transfer_function

Binaural audio 就係模擬HRTF. 即係類似依家好HYPE 嘅spatial audio.
可以好準確pin point 到audio 既位置喺邊。
咁佢本身應該都係做呢一行
見z review 都係用minidsp ear
但啲音效冇佢咁好
又鞭
唔係鞭,真心支持
態度正確
我未買adi2 dac 之前朋友都帶部adi2 dac比我試啦
Elex好似唔錯
LCD1我就覺得焗聲
有冇balance 版本?
adi2 dac有balanced line out
你睇返佢開箱果一段 佢話自己興奮到手震
聽完之後眼濕濕

個表情好撚似原道咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞