[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(15)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
都係,我最舒服嘅係hd800s. 等緊Arya 到。我之前試過都算舒服
應該夠力
小弟讀撚嚟 費事上去運吉
而家人入咗嚟。你問下佢囉
https://benchmarkmedia.com/blogs/application_notes/audio-myth-balanced-headphone-outputs-are-better
balance雖然推力大,不過noise亦都大d同damping factor小一半
由於單元冇得reject noise, 所以享受唔到balance帶來的抗noise能力
仲有 -$0.2巴打講個兩點好處唔記得
其實嗰個人都係會比較鍾意等MK II
尤其啲比較新顏嘅硬件

佢個佩戴好明顯有改善空間
同埋可唔可以輕量化

我自己玩VR Quest 15分鐘到就覺得自己條頸有啲痛

其次係W5000
其實係。sennheiser呢方面做得好好。佢啲headphones全部膠但係高質膠,我隻HD600用咗10幾年跌過無數次都無壞。 又輕。

相反Audeze 叫用戶拎headphones 戴headphones都要慢動作
話sudden pressure會整壞單元
係LCD-3有大規模warranty claim 死一邊單元之後即刻出呢個頭盔.
balanced係同一個amp design下比single ended 多6dB gain.
所以如果device係portable用電池,balanced算係一個唔會增加太多耗電但又夠推力嘅方案
好似係琴日定前日
用追故功能啦
做得代理預左。
之前有誤會同你講聲sorry
我講出黎就係想吹奏senn 記

由hd414,到hd540, 到hd600, hd800 隻隻都舒服
尤其hd540 超輕

到HE60, HE90 呢啲頂級野都係好輕
呢兩隻都係用好少金屬部件
he60 電木電極+膠殼,he90 係玻璃電極+木殼
無累贅設計
帶左3個字就唔記得自己戴左

hd820 同 he1 就
即壞。我成日形住我個lcd-x lcd-4 一跌就會壞。。我對住佢地小心到仆街。從來未試過。。我係啲用野好粗嘅人。
我用緊THX AAA 789推,mid gain都用唔盡。
不過我input 用XLR 接近有19dBu,正常RCA 入應該mid gain都夠力有餘。
https://youtu.be/Nbmq8iAtWDk
我鍾意呢條友AION OST
尤其係佢配遊戲主題曲

想知如果香港請一隊銀樂隊+合唱團
現場錄音嘅話要幾錢 算係我其中一個夢想
如果自己隻game可以用得起呢一種音樂
HEDDphone 無AUDEZE LCD 咁夾頭,但HEDDphone 重好多。
我自己都唔會長時間用😂😂,用speaker多
耳膜

其實靜電or 動圈無乜野嘅
靜電有電極限制沖程
動圈有排氣+ 震膜剛性夠

平板會磨到的trace
巴打最後有買到?
冇啊唔覺

純粹唔想洗錢
交流下o者,大把朋友上黎唔洗錢😂
我自己都想試下STAX 009

之前同夜巴隔幾個月都會meet up 下,好耐無見了
利申我上去有洗錢的。但n 年前
呢個po 好多行家
仆街了
我隻T60RP跌過無數次
好彩冇壞過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞