[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(15)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
adi-2 dac 得D/A
pro 有A/D 同balanced HP out.
其餘一模一樣。

adi-2 係好耐之前嘅產品我對佢無咩認識。
書齋講eq 嘅無
blog 可以睇吓呢條link
https://blog.landr.com/eq-basics-everything-musicians-need-know-eq/
me 早幾日見特價都去熊仔整18+ pro
RR or 18 +
已經有uerr cm , 早幾日整埋18+ pro.因為早幾日碌非卜見到thinking group 特價
Do you think UE live 1999?
之前有試過,個人覺得把撚
我都有UERR CM
但聽歌太清

18+ 音樂感好好多 有少少後悔放棄買18+
個圈搞到太朦?
uerr 同18+ 聲底好似,但18+ 多啲bass 同treble. 係爽啲嘅。
好怪,bass 同mid,treble 唔銜接,好似有個窿咁。同埋個人口味黎講太多bass.
咁唔係個個有咁高既知識同經驗去校EQ玩後期
普遍玩家都係all in one或dac+amp,好少玩到preamp。
所以係呢度如果有人問"我試左xxxx 覺得正。買唔買好?"
我一律答好架

講真對耳同聽感人人唔同,我覺得好聽嘅野人地未必覺得好聽。形容音色就更加抽像。
your warm is my muddy, my clarity is your harshness.
每人對聽感呢樣野, 係好難中肯地量化
所以就只可以用客觀嘅數據去分析。但到最後都係要自己試中唔鍾意。

我嘅立場其實好簡單,如果無限金錢鐘意買乜就買乜,80 萬買條線都無人理佢啦。佢鍾意咪得囉。

但現實係絕大部份人可能買部萬零蚊DAC ,幾千蚊HEADPHONE 都要儲下錢,考慮清楚先買
對呢啲人黎講,性價比係好重要。 我主要針對嘅都係呢啲群眾。希望佢地唔好晒錢買啲無用嘅野。

如果係比得7,8 萬蚊買dave 果啲dac, 基本上錢都唔係問題啦, 試都唔洗試,買返黎玩家先,唔岩就玩2星期6節賣出去。
review33 就係最多呢啲人。
PP8 算唔算mon聲?
pp8 我都有, 算neutral, 但高頻太少。有啲蒙。

iem 唔覺得最neutral 嘅係er4s, er4p
PPX?
未聽過 咩係ppx
InEar ProMission X = PP8 10BA
身痕想入多隻headphones 聽pop

D90+SP200呢個set-up 有咩headphone 推介

筆直10k 請出招
咁音樂的確係主觀既感覺

目前大部分玩家既問題係無基本觀念同知識去分析

過份主觀>盲目追求升級線/電源線/保險絲之類,抽象概念/聲音,因為無客觀數據或研究支持,廣告/吹水文為主
過份客觀>追求chip既數據,睇數據ak4499勁過ak4493,電話咁一年一部新player照追。
無聽過,無試過

HD800s, K812, D7200, W5000, T1 2nd
我反而係叫人唔好追chips. 我係度都講過好多次
1, 人耳聽dynamic range 極限係-115 到 -120dB 左右。 超過呢個極限係無意義,你唔會聽到分別。祇係廠商用黎做marketing 打飛機

2. 唔好睇用咩dac chip, 祇係marketing 工具。implementation 先係最重要,

RME ADI-2 dac v2 用 ak4493. 呢粒chip 嘅official thd+N 數據係 -113dB.但RME 做到超Spec, RME 做到去-115dB,.

Topping D90 用ak4499. spec THD+N 係-124dB
Topping 做到-118dB . 係低於spec.
FR有冇話用咩測先準?
用膽amp一定唔準?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞