[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(15)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
買尋日唔知邊個post果對JBL就唔會覺得重bass啦
插audio interface聽渣
用緊kxxs 大陸野黎
但我條CCDD冇200小時 bass真係唔出
之前有廿幾條 每條都煲
拎過幾條
去舖頭借一條新嘅都聽得出分別 有用A B test
啱啱買嘅同佢Demo又真係唔同聲

有兩條為咗做實驗煲超過一千小時
如果老母板有ESS/AKM晶片差好遠
以前用一千蚊樓下MB同一隻耳機真心閪聲
都係入耳bt
其實係唔習慣聲音密度
錄音室都係用10蚊條嘅iec 電源線。。。
查實睇dac 用咩chips 意義不大。主要係線路點設計。因為dac chips 其實好平。 所以啲廠鐘意用呢啲野黎打飛機。
有技術嘅ak4490 都可以屌打ak4499 幾條街。
DAC chips 只係負責由digital 轉analog, 但analog 由DA 轉完之後仲有好多path 先到output. 呢啲設計先係最重要。
真係唔識,重來唔覺得線要煲。headphones, 喇叭我都唔會特登煲。
唔係只不過用親呢啲塊板啲料都唔會太差
通常都係一個模塊咁樣設計
搵左好耐總於搵到係akm chip
我諗audio interface係for monitor用
應該唔會衰得去邊
我買支差唔多4萬蚊嘅tube mic. 入面條電源線都係普通黑色10蚊iec 線。。。

如果唔太貴換條靚仔Gotham 無問題嘅。唔會差左。但亦唔會好左。
煲線有個講法同磁化有關
底板built in sound card 係無可能做到高質。
因為底板太多高功率原件。例如cpu 附近啲mosfet
emi 一定好高。 on board soundcard 就算天才設計都會好大noise 同hum.
全新HD6xx都係同HD58x差幾百
唔一定。有好好嘅interface 亦有差嘅。
玩錄音野,睇thomann就啱
yeah, 歐洲就thomann, 美國就sweetwater
有錢玩highend 野就vintageking.
咁如果比到戈幾百真係老閪都買hd6xx.
HD58x, HD6xx, HD600可以一試
仲有K7xx, DT770/880/990, msr7, m50x
差小小系列
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞