[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(15)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
QA390
我都係未有機會試Hugo/hugo2
巴打有冇對比過Hugo2同m15/dx 220 max/n8個d有咩分別?
唔該兩位
之前聽開iem淨係識iem線嘅牌子 對比之下整headphone線嘅牌子好似就冇邊幾個 得閒研究下先
btw雖然600ohm 但黑磚推都唔會難聽(我覺得) 但hd800s就要有力加夾機 反而麻煩啲
HeadAmp Pico Slim Portable ?差多少?
power要用兩粒9V
hugo1 清底
cayin n8 過份暖1999
其他冇試過
最好唔好用轉插, balance轉SE無問題。
Balance轉SE可能會damage個amp.
我未係FFT graph但未用過呢個software.
端3.5mm是500mW(32Ω)及平衡4.4mm是500mW(32Ω)+500mW(32Ω)。

line out 可以2 vrms 4vrms...
Chord hugo1 同hugo2 嘅THD同IMD都係偏高。
好聽以玄學角度嘅可以理解為比較"甜美" "溫柔"嘅聲音
唔好聽嘅就可以理解為設計一般.
3.5係500mW per channel定係夾埋500mW?
如果夾埋500mW
100% volume T1 2nd應該可以去到128dB SPL左右
無slow C-weight. 量唔到loudness
headamp個網改版之後揾唔返d spec, 睇住 drop.com
https://drop.com/buy/headamp-pico-portable-dac-amp/details#details
pico power p-p output 係18V
我記得drop.com 個spec好似有d錯,冇理由pico power 個output 會細過 headamp pico
headphone SE-> balance output 先係有問題
當然買呢d mmcx 轉3.5之前要問清楚轉插內接線係點,用唔用到平衡線
但相同技術既qutest thd好似唔差
一步到位嚟講 推hd800/800s有咩dac/amp推介
10k內有冇咩選擇

冇錢都身痕
apple watch好似有噪音監測功能
d media用dB表測試又好似差唔多

唔可以用software 計算出來?

差不多一出就買 依加先知可以手動EQ
LPF HPF BPF邊個好?

另外有個[Q] default 1 可調至0.1 咩來
dac1421, ADI-2 DAC, DA250
Amp: O2, BCL
qutest同dave都ok. 但呢啲價錢做咩要買佢哋
RME ADI-2
同價位有咩好選擇
想問電腦聽最高音源spec
既串流平台係咪bluestack開moov播或者tidal

會唔會有其他選擇
可以用software 計問題係SPL meter 用個mic頭嘅FR同pickup pattern同電話都唔一樣.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞