[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(15)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
you 行家?
no

好奇嗰陣買咩
咖喱牛腩飯炒底
話說枱機嗰啲負數dBu dB 其實係乜黎
完全睇唔明 但佢又有聲出
比個例子嚟睇吓。dBu 係signal level係 可以calibration
professional device balanced output可以由+4dBu 去到+24dB 不等
dB 好多種standard. 非常困難解釋晒
dBu, dBv同volt (RMS)都係輸出電平,單位唔同,可以互算
一般HiFi DAC XLR 輸出多數最大約4volt RMS,即係14dBu 左右,平價interface 都係得十幾dBu,貴野就有20 to 26 dBu

倒如你用DAC XLR 接一隻headamp,咁你就要睇DAC 最大輸出同隻headamp最大輸入幾多。
全年每個星期都有機換
痴線佬出現
9對耳牛(入呢個post唔夠2星期就買多咗2對。本來7對)
4對iem
3對gaming headset

已經覺得太多 52對係咩玩法
T60rp塊震膜應該比較厚同埋唔是full size,冇咁易壞嘅

Audeze嗰啲係full size嚟,大啲啲氣壓都會有震膜受壓嘅聲,同t60rp唔一樣
3對渣嘛,計賣audioengine a2+ 都係4 對
真係劇毒post
3對喇叭
諗起駁機就煩,除非係3 個system
一個屋企2對一個屋企1對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞