[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(15)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
咁係因為本身有副lcd x啫⋯⋯依半年又入埋aeon2 c同hd800s,輪流聽就感覺還好
之前做肌瘤得出嘅結論係
多一個訊號頭就一定有Signal lose
無論光纖 定係吊頸繩
唔係
我帶到頭頂好痛 ……你有冇用amp推?
it depends
分開好處係upgrade 彈性大
有d廠本身專長係dac,有d係做amp
理論上分開玩就可以兩邊揾最好嘅野
同埋唔一定要求dac要有amp,選擇多咗

從設計考慮,係相同form factor,分開dac同amp兩部機易d處理互相干擾同供電,所以會好聲d。當然呢個好視乎電路設計功力,否則一體定分開都係一樣。
hd800二手價大約幾銀
台機用topping dx7pro+a90感覺有啲過咗火
Amp轉x7s就幾好
有時夜得濟用zx300+ba300s都夠做,感覺唔算大食,但只基本要嘅力水都係要有嘅
4000-4500左右
我臨訓前係床睇書都係用M11 Pro嚟聽歌。部嘢好似無帶過出街
師兄過左火位係咩意思?我都有 7200 成日心思思想試 dx7 pro... 因為有 4.4... 依家用梗 Zen DAC only...
我覺得耳牛啲dap只係為咗方便係屋企周圍行住聽
出街咁多危險唔帶多部機啦,tws夠做
個人感覺係7200唔使咁大力,太大力啲聲開始曳
未出a90之前就咁dx7 pro聽已經好正
我都覺得係。 另外就係已經袋電話,部dap唔知擺係邊。 又無理由一邊行一邊揸住架嘛.

跟住我啲客又成日係啲9唔搭8時間打比我,聽聽下dap又要除耳機聽電話.
跟住一堆唔撚生性嘅仆街whatsapp, DM長期錄音 聽佢講乜又要除耳機聽完又帶返不停repeat.

諗起都覺得好麻煩.
Airpods Pro簡直係人類救星
其實我都覺 7200 唔係咁需索,冇比較下 Zen 都夠我聽既... 但人既慾望同個谷既毒望總係...
師兄部 dx7pro 係邊到買呢?會唔會有得試... 唔多覺有...
25 ohm 107dB/mW 梗係唔需索
而家啲iem 都32ohm 100dB/mW 啦.
D7200 咁睇用iphone賓周仔推都太大聲.
我就走去買咗日本嘢用,諗住自己遲吓人轉返android
依家諗諗吓還不如當初直接買airpods pro
如果係係gay cook 生態入面,airpods pro真係不二之選。
mbp/mp/iphone/ipad 一鍵切換,同埋latency好低
遲下ios 14 仲要有proximity 自動切換.
而家work from home 我長期team/skype 都係用airpods pro. 有時連續開會3,4個鐘用埋mic都仲有電.

重點係音質真係唔錯,係高音roll off得有啲太勁。
音質唔錯依句我總覺得同貧果拉唔得埋,睇巴打你咁高評價真係有得諗
手頭嘅tws壞咗就轉airpods pro
J仔推都夠聲㗎,有時為粒dac chip就會買多啲
咁當然唔可以同耳牛或者高質iem比。 但我覺得airpods 算係好聽,唔會差過啲一般入門有線iem.

Apple 好多年前有隻有線圈鐵iem都幾好聲架,以前都好多人追捧。係衰在幾乎無bass.
其實apple 條賓周係dac嚟講spec唔錯。 咁當然同啲靚嘢冇得比啦。
我通常都只係帶係身上,有時工作需要先諗起佢
我唔見晒,好似話之後iphone 直頭唔送添 屌佢老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞