[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(15)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
apple in ear 想買都買唔到
牛肺condition嘅有嘅,我都想買對NOS收藏,但真係唔容易搵到。
11pro已經冇
迫人一係用跟機有線一係加錢買無線
呢個問題同買電腦買廠機定自己砌一樣
一體機勝在唔使自己夾機
自己玩分體機嘅話玩換性高啲, 自己想要嘅聲自己夾

當然一體機都可以MOD到自己想要嘅聲, 但呢點就唔係人人都做到

呢條片應該解答到更多問題
https://www.youtube.com/watch?v=GmfnQldWBeE&t=1s
係咩?我用緊iphone 11 pro但唔記得有冇送
條嘢好似百幾蚊?唔記得好耐之前已經跌晒喺apple買過條,我覺得好平嘅.
題外話, 遲下APPLE好似連差電頭都唔跟
Price.com寫69蚊
貧果當佢消耗品咁賣
J仔就話現時普及tws唔跟機送啫
叉電頭都唔跟就過咗火
我睇完條片。佢冇講active speaker最大唔好處。
如果以佢講嘅bi-amp 甚至tri-amp 設計,即係每個單元獨立amp.
咁係要用active crossover.
active crossover 係好大Noise。 你如果有active speaker, 你無入訊號,但如果你扭大個volume/input trim. 你會聽到Ssssssss 咁嘅hiss.

如果用passive crossover 絕大部分都唔會有明顯hiss. .
屌佢老母。。。遲下mon都唔跟。要另外配
一陣燈中就大鑊了
咁慳位真係好大嘅好處,尤其係香港呢啲閪地方, 有時見到啲鬼佬嘅man cave都成400, 500呎好似好平常咁
都非常葡萄
但如果套用返係HEADPHONE SETTING到嘅話應該唔會有NOISE掛
我指一部DAC AMP同分開兩部機咁比較
唔會。我講呢樣嘢只識用係分頻 bi-amp/tri-amp 呢啲setting.
headphone amp無crossover.
同埋就算係active crossover, 唔係built in係喇叭入面,無體積同成本限制下,都可以做到好低noise. 只係設計複雜,成本高.
我無玩機

我用Amphion Two18 + Amphion amp500 power amp 同埋
Amphion One18 + 牛肺以前band房拆出來嘅Crown power amp.
兩對speaker都用Antelope Audio Orion Studio 2017 駁.
另外一個屋企就Antelope Audio ZenTour駁Yamaha HS8
我窮 得部hpa4bl
有諗過好冇盲狙多部aaa789返黎
屋企仲有對死鬼老豆留落黎嘅喇叭, 啲線呀 amp呀全部都唔係啲咩特別野黎, 又好多年都冇清嘅啲塵
前排開著過黎試下,當懷念下算
佢可能room acoustic做到好dry? 我自己都唔鍾意好flat 好dry嘅聲,我鍾意有啲room 聲同埋有speaker自己嘅character. 太flat 太dry會好似你咁講好辛苦同埋好無動力聽/工作.

聽speaker我自己覺得係要有啲刺激感先得,太flat其實唔好聽啲.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞