[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(15)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

我最近都買左兩隻耳機

另外耳牛有冇1萬蚊組合推介
冇留意開Beyer. 呢間嘢headphones 係我鍾意嘅調音極端相反
咁不如就咁用ASIO driver唔駛開個VM啦。
就算本身個DAC 無asio driver,可以裝ASIO4ALL.
但ASIO4ALL 係咪真asio 定係一個bridge去WDM 我就唔係好清楚

呢個再加條9800蚊既升級線
ASIO4ALL 好似流流地所以我唔用,冇仔細研究
因為ASIO本身要hardware support

Doravmon巴打個case 唔用VM就只要用電話,因為moov冇dasktop 版

android VM -> virtualization layer -> host OS -> USB DAC
係呢個case就算USB dac 用ASIO駁 host OS,android VM 個 data 要經host OS,咁就會受host OS 影響,唔夠clean

所以要咁
android VM -> virtualization layer -> USB DAC
正常咁set完,係host OS會見唔到部DAC,就算見到都control唔到
host machine 夠快的話 virtualization layer 個delay應該唔會好大
雖然都係未夠短,不過好過加埋個 host OS
好似要cpu virtualization support direct hardware先得?唔係嘅話應該都要經過wdm 出。
不過都可以試下係vm 播嘢之後係host個volume mixer調音量試下有無反應都應該知得唔得嘅.
屌你老味對Arya真係好撚好聽
佢無咗我最討厭HE1000嘅嘢。就係好似有reverb咁,啲聲bright得嚟但啲聲又好遠咁,太soft.

Arya 個feel好似LCD 同HD600 溝埋做瀨尿牛丸咁. 有LCD嘅低頻extension但量少dd. 無咁厚實, 低頻resoltion更好, 但中高頻又唔會好似LCD咁凹咗落去, 高頻個feel 類似HD600 果種順滑但又唔會太bright.

都唔係無缺點, 聲有少少膠feel.
近5年出d CPU 都應該冇問題
膠?什麼膠
就係膠。 通常mid同high mid唔scoop少少都會有啲膠feel.
Arya 原生都算flat。有次個客黎試野,帶左黎做AB,我都玩左陣,係唔錯!
算係我聽過最flat 嘅耳牛。 所以啲聲有少少膠膠地feel.
佢係10kHz+ 高頻有啲衰減,但我覺得ok, 似喇叭feel.
我無呃你架大佬
兒童耳機好似會削減15khz以上
而且唔大聲得去邊
warm 呀!
有冇聽過一個人叫葉順忠
條友寫呢本書話自己係七80年代喺香港開廠做speaker
無呀唔識。 不過香港70,80年代好多人都開廠,做音響嘢都唔少.
廢jer屋企冇位擺, dac同headphone都放係床邊一齊瞓.利申上格床嚟.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞